شناسایی روندهای بازار در ارزهای دیجیتال
برگ برنده اصلی بسیاری از معاملهگران حرفهای بازار ارز دیجیتال، داشتن تسلط کافی بر روندهایی بوده که در این بازار شکل میگیرد؛ روند صعودی و نزولی هر یک نیازمند اتخاذ تدابیر ویژهای در استراتژیهای معاملاتی هستند و اگر بتوانید در ابتدای شروع یک روند صعودی وارد بازار ارز دیجیتال شوید، مطمئناً سود چشمگیری عاید شما خواهد شد و همین موضوع به نحوی در روند نزولی نیز قابل تصور است و اگر معاملهگری سریعتر از دیگران روند نزولی بازار را شناسایی کند با خروج به موقع از بازار، سرمایه خود را از ضررهای قابل توجه در امان نگه میدارد؛ بنابراین کسب سود و دوری از ضرر در گرو شناسایی به موقع روندهای بازار در ارزهای دیجیتال بوده و سوالی که ذهن بسیاری از کاربران را در این زمینه به خود مشغول ساخته به موضوع نحوه شناسایی این روندها مربوط میشود. با ما همراه باشید تا با نحوه شناسایی روندهای بازار ارز دیجیتال بیشتر آشنا شوید.
منظور از روندهای بازار ارز دیجیتال چیست؟
روند را میتوان یکی از پایهایترین ابزارهای موجود در حوزه تحلیل تکنیکال به شمار آورد و آن را جهتی معرفی کرد که معاملهگران را به سمت یک مقصد مشخص (رشد قیمت یا سقوط قیمت) هدایت میکند. جالب است بدانید که تمامی امکانات موجود در حوزه تحلیل تکنیکال (از الگوها و اسیلاتورها گرفته تا تعیین سطوح حمایت و مقاومت) همگی در خدمت شناسایی روند حاکم بر بازار هستند. لازم به ذکر است که اصطلاح روند در تمامی بازارهای مالی رواج داشته و صرفاً به مارکت ارز دیجیتال اختصاص پیدا نکرده است؛ به همین علت جان مورفی در یک تعریف کلی از اصلاح روند در کتاب «تحلیل تکنیکال در بازارهای مالی» آن را به این صورت معرفی میکند:
«بازار هیچگاه در امتداد یک خط صاف به حرکت خود ادامه نمیدهد و تغییرات بازار خود را به شکل یکسری حرکات زیگزاگی نشان میدهند که از این حرکات تحت عنوان موج یاد میشود و برآیند حرکتی کلیه این موجهاست که روند را شکل میدهد.»
عموماً روندها در دید تحلیلگران به سه دسته صعودی (Uptrend)، نزولی (Downtrend) و خنثی (Sideway) تقسیم میشود که تعریف کلی هر یک از آنها به شرح زیر است:
· روند صعودی: روند صعودی هنگامی در بازار شکل میگیرد که یک موج صعودی بالاتر از موج صعودی پیش از خود یا یک موج نزولی بالاتر از موج نزولی پیشین خود قرار بگیرد و رشد قیمتی محسوسی را رقم زند. حاکم شدن روند صعودی در بازار به معنای شکلگیری یک بازار گاوی (Bull Run) بوده که در آن قدرت در دست خریداران است و میزان عرضه در بازار کاهش پیدا میکند.
· روند نزولی: روند نزولی هنگامی در بازار شکل میگیرد که یک موج نزولی پایینتر از موج نزولی پیش از خود یا یک موج صعودی پایینتر از موج صعودی پیشین خود قرار بگیرد و سقوط قیمتی محسوسی را رقم زند. حاکم شدن روند نزولی در بازار به معنای شکلگیری یک بازار خرسی (Bear Run) بوده که در آن قدرت در دست فروشندگان است و میزان تقاضا در بازار برای خرید و فروش ارز دیجیتال مورد نظر به شدت کاهش پیدا میکند.
· روند خنثی: روند خنثی که به آن رنج (Range) نیز گفته میشود دارای هر دو موج صعودی و نزولی بوده به گونهای که جهت غالبی را نمیتوان برای بازار تصور نمود. حالت خنثی نشاندهنده یک تعادل نسبی میان قدرت فروشندگان و خریداران و نقطه تعادل میزان عرضه و تقاضای ارز دیجیتال مورد نظر است.
عوامل کلیدی در تحلیل روند بازار ارز دیجیتال
این واقعیت که تحلیل تکنیکال برای داشتن ترید موفق همچون اهمیت پیشبینی آب و هوا در انجام برنامهریزیهای تعطیلات مهم است، بر کسی پوشیده نیست؛ اما سوال اینجاست که پیشبینی موثر از حرکات و روند بازار به چه عوامل کلیدی گره خورده است؟! صرافی کیف پول من در یک مقاله آموزشی پاسخ جامعی برای این سوال ارائه کرده و چگونگی شناسایی روندهای بازار در ارز دیجیتال را در گرو تسلط به پارامترهای زیر دانسته است:
1. استفاده از اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال: برخی از اندیکاتورها و شاخصهای فنی نظیر میانگین متحرک، باندهای بولینگر، RSI و MACD کمک چشمگیری به تریدرها در شناسایی به موقع روندهای بازار ارز دیجیتال ارائه کردهاند.
2. الگوهای نموداری: الگوهای نموداری (Chart Pattern) مثل الگوی مثلثی یا سروشانه به خوبی قادر هستند در شرایطی که شناسایی جهت روند بازار ساده نیست، این جهت را به معاملهگر نشان دهند.
3. حجم معاملات: افزایش حجم معاملاتی که با افزایش قیمت همراه شده است به خوبی میتواند میزان قدرت روند شکل گرفته را به شما نشان دهد و مانع از اتخاذ تصمیمات هیجانی و گرفتاری در فوموهای کاذب شود. توجه داشته باشید که در برخی موارد روند شکل گرفته و افزایش قیمتی آن ساختگی بوده و به دلیل نداشتن قدرت کافی به زودی جهت عکس به خود میگیرد و نباید در دام چنین روندهای کاذب گرفتار شوید.
4. تجزینه و تحلیل چارچوبهای زمانی مختلف: به هنگام انجام تحلیل تکنیکال نباید صرفاً در یک تایم فریم مشخص متمرکز شویم؛ چراکه چنین کاری نمایی واقعی از بازار ارائه نمیکند. چارچوب زمانی روزانه برای شناسایی حرکات فوری قیمتی کاربرد دارد و صرفاً برای انجام معاملات کوتاه مدت مناسب است؛ اما اگر به دنبال پیشبینی بلند مدت از وضعیت بازار هستید، تجزیه و تحلیل تایم فریمهای ماهانه را فراموش نکنید و پس از رسیدن به یک دید روشن از آینده قیمتی درباره معامله آن رمزارز تصمیمگیری کنید.
چرا باید قبل از شروع یک روند به سراغ تحلیل وضعیت بازار برویم؟
بررسی علت اهمیت انجام تحلیلها پیش از انجام معاملات ارز دیجیتال خود میتواند نشاندهنده چرایی لزوم شناسایی روندهای بازار ارز دیجیتال باشد که این علل در جدول زیر خلاصه شدهاند:
دستیابی به بینش جهتدار | انجام تحلیل تکنیکال به خوبی روندها را پیش از شکلگیری آنها به تحلیلگر نشان میدهد و به خرید به موقع یا فروش رمزارز در زمان مناسب کمک میکند. در واقع معاملهگر متناسب با چنین تحلیلهایی است که میتواند نقاط ورود و خروج را برای به حداکثر رساندن سود تعیین نماید. |
مدیریت ریسک بهینه | به هنگامی که به درستی بتوانید نقاط ورود به بازار و خروج از آن را تعیین کنید در قدم بعدی خواهید توانست با انتخاب حد ضرر و سود از دخالت دادن هیجانات آنی در طول معاملات رمزارزی خود فاصله بگیرید و دچار تصمیمگیریهای تکانشی نشوید. |
تأیید سیگنال | این که صرفاً شنونده خبر ایجاد یک روند صعودی در بازار ارز دیجیتال باشید و با اتکا بر همین خبر صرف معاملات خود را انجام دهید، عملی کاملاً اشتباه بوده که میتواند به نتایج زیانباری منتهی گردد. با استفاده از انواع اندیکاتورها میتوانید صحت تصمیمات معاملاتی خود را سنجیده و متناسب با تغییرات سریع بازار، استراتژی خود را بچینید. |
نقش حجم معاملات در شناسایی روند بازار
یکی از موضوعات مهمی که در شناسایی روندهای بازار ارز دیجیتال باید به آن توجه ویژهای داشته باشید، حجم معاملات است و در صورتی که نمودارها نشاندهنده حجم بالای معاملاتی باشند میتوان انتظار ایجاد یک روند قوی را در بازار رمزارزی داشت. از طرفی کاهش حجم معاملات به خودی خود میتواند امارهای بر معکوس شدن روند بالقوه فعلی باشد.
لازم به ذکر است که اعتبارسنجی بریک اوتها نیز با توجه به حجم معاملات امکانپذیر است؛ منظور از بریک اوت در بازار ارز دیجیتال حالتی بوده که ناحیه حمایتی یا مقاومتی یک رمزارز با قدرت شکسته میشود و این شکست باید از قدرت کافی برای تثبیت قیمت در ناحیه شکسته شده را داشته باشد. به یاد داشته باشید که افزایش حجم معاملات در لحظه این شکست ناحیه مقاومتی یا حمایتی تائید کننده مشروعیت و ادامهدار بودن آن است.
از طرفی واگرایی قیمت و حجم معاملات نیز سیگنالی برای تغییر روند در آینده بوده و براساس همین توضیحات نقش حیاتی توجه به حجم معاملات در اتخاذ تصمیمات صحیح معاملاتی روشن میگردد.
بهترین اندیکاتورهای موجود برای تحلیل روند بازار
شاخصهای فنی و اندیکاتورهای متعددی در شناسایی و تحلیل روند بازار کاربرد دارند که به نظر کارشناسان صرافی کیف پول من بهترین شاخصهای موجود برای شناسایی به موقع روند بازار عبارتند از:
· میانگین متحرک (MA): این اندیکاتور از میانگین دادههای قیمتی برای شناسایی جهت روند کمک میگیرد و خود به دو نوع اندیکاتور میانگین متحرک ساده (SMA) و اندیکاتور میانگین متحرک نمایی (EMA) تقسیم میشود.
· اندیکاتور مکدی (MACD): این اندیکاتور قادر است رابطه موجود میان دو میانگین متحرک را نشان دهد و عموماً از آن برای تشخیص تغییرات روند کمک میگیرند.
· شاخص قدرت نسبی (RSI): این اندیکاتور بین صفر تا 100 متغییر بوده و میتواند حالت اشباع خرید یا اشباع فروش را که سیگنال قدرتمندی برای شروع یک روند معکوس است نشان دهد. اگر این اندیکاتور عدد بالای 70 را نشان دهد این موضوع به معنای اشباع خرید (Overbought) بوده که در چنین حالتی سقوط قیمتی امری بسیار محتمل است.
البته لازم به ذکر است که در انجام یک تحلیل تکنیکال نباید صرفاً به نتایج حاصل از یک اندیکاتور و شاخص مشخص تکیه کنید و آن تریدری در خرید بیت کوین و سرمایهگذاری بر روی سایر رمزارزها موفق خواهد بود که دید ترکیبی به شاخصها و اندیکاتورهای تحلیل تکنیکال داشته باشد. در ادامه چند نمونه از ترکیب اندیکاتورهایی که در شناسایی روند کاربرد دارند را مورد بررسی قرار میدهیم:
· ترکیب اندیکاتور MA و MACD: در صورتی که میانگین متحرک کوتاه مدت از میانگین متحرک بلند مدت پیشی بگیرد و در طرف دیگر اندیکاتور MACD مثبت باشد؛ همپوشانی این نتیجه از ترکیب اندیکاتورها نشان دهنده شکلگیری یک روند صعودی مثبت خواهد بود که در صورت ورود به موقع به بازار میتواند سود خوبی را عاید شما کند.
حال در این لحظه ترکیب دیگری نیز به چارت فوق اضافه میکنیم:
· ترکیب اندیکاتور RSI و باندهای بولینگر: با اضافه کردن این چارت مشاهده میکنیم که شاخص قدرت نسبی در رقم بالای 75 قرار گرفته و بازار به حالت اشباع خرید وارد شده است و از طرف دیگر قیمت در حال نزدیک شدن به باند بالایی بولینگر بوده که چنین قرینههایی نیز نشان دهنده احتمال عقب نشینی بالقوه بازار در کوتاه مدت هستند.
ما در این تحلیل از 4 اندیکاتور کمک گرفتیم که جمع نتایج آنها میتواند دید متعادلی نسبت به وضعیت بازار در اختیار ما قرار دهد و متناسب با نتایج آن بتوانیم با اتخاذ یک استراتژی معاملاتی صحیح به مدیریت ریسک بپردازیم.
بلاگ کیف پول من؛ مرجع آموزشی مطمئن برای پیشرفت در دنیای کریپتوکارنسی
همان طور که در مطالب فوق مشاهده کردید، شناسایی روند در بازاری که به نوسان قیمتی شدید شهرت دارد مهمترین عاملی بوده که شما را به سودهای کلان رسانده و از طرفی مانع تحمیل ضرر به سرمایه شما میشود. شناسایی روند با کمک اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال و همچنین توجه به مباحث کلیدی در تحلیل فاندامنتال امکانپذیر است و مطمئن باشید که هیچ افزایش یا کاهش قیمتی در دنیای رمزارزها به صورت اتفاقی رخ نمیدهد! کلیه مطالب آموزشی ارائه شده در این مطلب از بلاگ آموزشی صرافی ایرانی و معتبر کیف پول من استخراج شده بود و اگر به دنبال آموزش تفصیلی این اندیکاتورها هستید حتماً سری به این بلاگ آموزشی زده و از مطالب مفید آن بهره ببرید.
نظرات