پی سی های مخصوص بازی ارزان تر از آنی هستند که فکر می کنید
همانگونه که احیانا هر پیسی گیمری به شما خواهد گفت، بستن یک سیستمِ قدرتمند و در عین حال متفاوت طرفداران زیادی دارد. آنها آرزوی سیستم شاخصی را دارند که آخرین پردازنده، چند کارت گرافیکی از آخرین مدلها و ۸ اسلات حافظهی کامل داشته باشد و چندین لیتر مایع خنک کننده هم در لولههای فلورسنتی آن جریان داشته باشد. نمیتوان وجود چنین خواستههایی را کتمان کرد، اما آنچه که بیشترِ کاربران، مخصوصا کسانی که درگیر بازیها نباشند درک نمیکنند این است که برای بستن یک پیسی قابل رقابت مخصوصِ بازی، نیازی به خالی کردن کیف پولتان نخواهید داشت.
در واقع ممکن است تعجب کنید اگر بدانید که رایجترین قطعات پیسیهای بازی بیش از ۲ سال است که در بازار موجود هستند. ما به دادههایی از برخی منابعِ شامل نظرسنجی سخت افزاری استیم، صدرنشینان بنچمارک FutureMark، خلاصهای از نتایج گردآوری شده توسط نرم افزار مدیریت سیستمِ NZXT و همچنین فروش سایتهای Newegg و آمازون نگاهی داشتهایم تا قطعاتی را که استفادهای بالاتر از حدِ متوسط در سیستمهای بازی داشتهاند را پیدا کنیم.
پادشاهی پردازندههای Core i5 اینتل
شرکت اینتل آشکارا رقیبش ایامدی را شکست داده است. گزارش سخت افزاری استیم ۷۷.۲ درصد از سهم بازار را به اینتل داده است و ۳ مدل از پر فروشترین پردازندههای آمازون هم همگی تراشههای اینتل هستند.
در رتبهی چهارم هم مرسومترین پردازندهی AMD در بین سیستم سازان را خواهید یافت که FX-6300 است. قیمتِ این تراشه نصف مدلهای قبلی است، اما راندمانش حتی از Core i3 ها هم کمتر است. همچنین آمارِ FutureMark هم پردازندهی FX-8350 را در جایگاه سومین تراشهی مرسوم در بین کاربران ثبت کرده است و البته دلیلی وجود ندارد که تصور کنیم مشخصهی قیمت، عامل تعیین کنندهی مناسبی در این انتخابها نبوده باشد.
ما برخی سیستمهای قدرت گرفته از پردازندهی Core i5-4690K را بررسی کردهایم و نتایج حاصل از بنچمارک آنها برای تراشهای که ۲ سال از عمرش گذشته در کمال تعجب قدرتمند به نظر میرسند. حتی در میان رقبای جدیدتر با معماری اسکای لیک هم تراشهی رده میانی از نسل بهینه شدهی معماری هَسول (Haswell Refresh) همچنان رقابتِ نزدیک را حفظ میکند و حتی Core i5-6600K در سیستم Alienware X51 را با فاصلهی بسیار کمی در آزمایش چند هستهای شکست میدهد. تنها گلوگاه شدن آن برای کارتهای گرافیکِ تایتان و GTX 1080 در آزمون Fire Strikeرا مشاهده کردیم و به جز این مورد، پردازندهی Core i5-4690 هیچ مشکلی در رقابت تنگاتنگ با رقبای تازه نفسترِ خود ندارد.
این دلیلی است که پردازندهی ۴ هستهای Core i5 را همچنان محبوب کاربران حفظ کرده است. هر آنچه که گیمرها به آن محول کنند را انجام میدهد و به این زودیها هم از رده خارج نمیشود. در واقع با اینکه Core i5 های جدیدتر مطلوبترین گزینههای خرید هستند، بسیاری گیمرها هنوز روی سخت افزارهای نسل دوم یا سوم پردازندههای سری Core بازی میکنند. مثلا بخش 3DMark از سایت FutureMark پردازندهی Core i7-2700K را در بین ۲۵ پردازندهی برتر رده بندی کرده است، تراشهای که سال ۲۰۱۱ عرضه شد.
کارت گرافیک متوسط ارزانتر از آنی است که فکر میکنید
ممکن است آنقدر به نظر نیاید، اما کارت گرافیک کوچکی که در پایین میبینید -کارت GTX 750 Ti از انویدیا- در بین کاربران بسیار مرسوم است و توانِ زیادی در چنته دارد. شاید از نظر آماری رایجترین کارت گرافیکی در سیستمهای روز نباشد، اما این کارت و کارتهای همردهی آن با فاصلهی زیاد بر کارتهای رده بالا از حیث تعداد چیرگی دارند.
به عنوان نمونه کارت GTX 970حقیقتا دارای کیفیتی است که آن را سزاوار استفاده در بیشتر سیستمهای بازی امروزی کرده است. اما این کارت تنها ۵ درصد از آمار کارتهای گرافیکی ثبت شده در نظرسنجی استیم را در اختیار دارد. در پایین آن GTX 750 Ti و فهرستی طولانی از کارتهای کم قدرتتر مانند GTX 960، GTX 650 و حتی سری کارتهای رادئون 7900 جای گرفتهاند. کارتی که سریعتر از GTX 970 باشد را در این فهرست نزولی نخواهیم دید، مگر تا جایی که GTX 980 و آن هم در جایگاه ۲۴ نمایان شود.
بیشتر گیمرهای PC فقط میخواهند بازیها را بدون نیاز به خرج میلیونها تومان پول بازی کنند
بر این اساس شاید به دور از اغراق باشد که GTX 750 Ti را هم به لحاظ عمومیت و هم راندمان یک کارت رده میانی لقب دهیم، چرا که سومین رتبهی استفاده در آمارِ سخت افزاری استیم و پنجمین رتبه در نتایج FutureMark را به خود اختصاص داده است. بسیاری از کاربران نتایج بدست آمده از بنچمارکهایشان با کارت GTX 750 Ti را در صفحهی نتایج FutureMark آپلود کردهاند. در حالی که بیشتر کارتهای ثبت شده در رتبههای بالایی توسط خود کاربران اورکلاک شدهاند، اما همگی به بیشینهی امتیازی حول و حوش ۵۰۰۰ در آزمون Fire Strike و ۱۶۰۰۰ در آزمون Sky Diver محدود هستند و بالاترین امتیاز ثبت شده در تصویر پایین برای مقایسه نشان داده شده است.
کارتی مانند GTX 750 Ti میتواند بیشتر بازیهای روز را در رزولوشن 1080p اجرا کند، اما نه با آخرین تنظیمات. طبیعی است که گزینههای گرافیکی باید در حالتِ متوسط یا پایین تنظیم شوند و نرخ فریم هدف هم باید ۳۰ فریم بر ثانیه در نظر گرفته شود تا راندمانی قابل قبول حاصل شود. در بازیهایی نظیر بتلفیلد ۴ یا فال اوت ۴ همین رویه را باید در پیش گرفت، اما در بازیهای سبکتر و مرسومی مانند League of Legends، کارت GTX 750 Ti میتواند از پس اجرای این بازی با آخرین جزییات هم بربیاید.
حافظهی ۸ گیگابایتی
در حال حاضر داشتن ۸ گیگابایت رم قطعا نقطهی ایدهآلی برای حافظهی سیستم است که هم اکنون مطابق نظرسنجی استیم مدعی در اختیار داشتن ۳۲.۸ درصد از سهم بازار است. ۲۱ درصد از کاربران هم تنها به ۴ گیگابایت اکتفا کرده اند و در عوض ۱۸.۵ درصد کاربران هم از ۱۲ گیگابایت حافظه یا بیشتر استفاده میکنند.
۸ گیگابایت حافظه آنقدر کفایت میکند که بیشتر بازیها را بدون هیچ مشکلی اجرا کند و حتی سنگینترین بازیها هم هنوز قادر به بهره گیری از حافظهی بیشتر نیستند. خوشبختانه دلایل زیادی وجود ندارد که بخواهیم برای سیستم گیمینگ بیش از این میزان متوسط حافظه در نظر بگیریم. ممکن است در آیندهی نزدیک این مقدار تغییر کند و با توجه به قیمتهای بی سابقه پایینِ ماجولهای رم، ممکن است گیمرها بخواهند از میزان بیشتری بهره گیری کنند تا از اجرای مناسب بازیها در آینده هم مطمئن باشند.
رزولوشن 1080p ثابت کرده که به سختی قابل جایگزینی است
احتمال غالب آن است که اگر با یک سیستم دسکتاپ بازی میکنید، نمایشگری با رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ داشته باشید. در مورد ۳۶.۵ درصد از کاربرانِ گزارش شدهی استیم این چنین عنوان شده است و در مورد ۲۵.۹ درصد هم تنها وضوح ۱۳۶۶ در ۷۶۸ ذکر شده که به راحتی میتوان آن را به خریداران لپتاپهای سبک وزن یا ارزان قیمت نسبت داد.
این رزولوشن آنقدر فراگیر است که نتایج کاربران چند نمایشگریِ استیم هم نشان میدهد که اگر گیمری بیش از یک مانیتور داشته باشد، به احتمال زیاد یک جفت نمایشگر 1080p دارد که البته جای تعجبی هم ندارد. مدلهای Full HD مدت مدیدی است که استاندارد هستند، هر چند که خودمان هم کاربران را به در نظر گرفتن نمایشگرهای 1440p برای سیستمهای گیمینگ رده بالا و حرفهای ترقیب میکردهایم. در واقع رزولوشنهای 1366x768، 1440x900 و 1536x864 بیشترین رشد را در ماه جولای ۲۰۱۶ (تیر و مرداد ۱۳۹۵) تجربه کردهاند. در همین حال پنلهای حرفهای تر با وضوح 1440pبه مرز ۲ درصدی سهم بازار هم نرسیدهاند و صفحات با وضوح 4Kرا آنقدر کم و به ندرت میتوان در میان نتایج یافت که آنها را به دسته بندی "متفرقه" منتقل کردهاند.
با این که عاشق صفحات 4K هستیم، کمیابی آنها با توجه به نتایجی که نظر سنجی سخت افزار استیم به ما میگوید قابل توجه است. اگر کارت گرافیکتان یک GTX 750 Ti باشد قاعدتا خرید یک مانیتور 1440p یا 4K ثمر بخش نخواهد بود. حتی بازیهای سه بعدی خیلی قدیمی مانند Counter Strike هم روی آنها به درستی اجرا نخواهند شد.
هیچ متوسطی برای متوسط وجود ندارد
تاثیرگذارترین مسئله در مورد این قطعات دوام کارایی آنها است. کارت GTX 750 Ti در فوریهی ۲۰۱۴ (بهمنماه ۱۳۹۲) به بازار آمد و پردازندهی Core i5-4690K هم فقط ۴ ماه بعد در ژوئن ۲۰۱۴ (خردادماه ۱۳۹۳) عرضه شد. نمایشگرهای 1080p هم برای نیم دهه است که بر بازار تسلط دارند و ۸ گیگابایت حافظه هم تقریبا همین مدت است که بر بازار حکمفرما است.
همانگونه که احیانا هر پیسی گیمری به شما خواهد گفت، بستن یک سیستم قدرتمند و در عین حال متفاوت طرفداران زیادی دارد
این موارد همگی به دوامِ ذاتی پیسیهای مدرن منتهی میشوند. در حالی که طرفداران متعصب کنسولها غالبا پیسیها را به نیاز برای ارتقا در هر دو سال متهم میکنند، این سیستمها در حقیقت نیاز به تغییرات کمتری دارند. قطعاتِ رده متوسط حداقل برای سالها قابل استفاده هستند و اکثرا هم بیش از ۵ سال دوام خواهند آورد.
البته حرفهایها قطعات را با تناوبِ بیشتر از آنچه که واقعا نیاز باشد ارتقا خواهند داد، چرا که خواهان بهترین راندمان ممکن هستند. آنها هیچ گاه اقدام به پایین آوردن تنظیمات گرافیکی نخواهند کرد و نمیتوانند عقب افتادن سیستمشان در بنچمارکها را ببینند. اما این نخبگانِ هاردکور نمایندهی بقیهی پیسی گیمرها نیستند.
بیشتر گیمرهای PC فقط میخواهند بازیها را بدون نیاز به خرج میلیونها تومان بازی کنند و همانگونه که این بررسی به وضوح نشان میدهد اجباری هم به این کار ندارند. اگر راهنمای زومجی برای خرید سیستم در ردههای بودجهای مختلف را دیده باشید به راحتی بسیاری از قطعاتِ متوسط عنوان شده در این نتایج را پشت سر خواهند گذاشت و برای سالها سعادت بازی کردن را مهیا خواهند ساخت.