آخر هفته چی بازی کنیم: از Syberia تا یک استراتژی نوبتی
به رسم چهارشنبهها، این هفته هم در قسمتی دیگر از سری مقالههای آخر هفته چی بازی کنیم، سراغ معرفی دو بازی میرویم. باتوجهبه انتشار نسخه جدیدی از مجموعه Syberia، این هفته سری به این مجموعه زدیم و در ادامه هم به معرفی یک بازی استراتژی میپردازیم که مخصوصا برای طرفداران Civilization بسیار جذاب خواهد بود. پس همراه معرفی بازیها باشید:
بازی Syberia
برای اولین بازی این هفته، سراغ یک تجربه ادونچر به نام Syberia برویم؛ اثری که اخیرا نسخه جدیدی از آن هم منتشر شده و اگر میخواهید آن را تجربه کنید، برگشتن به عقب و بازی کردن نسخههای قبلی، خالی از لطف نخواهد بود. مخصوصا که شخصیت دوستداشتنی کیت واکر در نسخه جدید هم حضور دارد.
راستش را بخواهید، برخلاف همیشه که در این مجموعه مقالهها فقط یک نسخه از بازیها را پیشنهاد میکنم، جدا کردن دو نسخه اول Syberia از یکدیگر تقریبا غیرممکن است و وابستگی داستانی آنها به هم، باعث میشود تا تجربه هرکدام بدون بازی کردن دیگری، ناقص باشد. پس این بار استثنا اینگونه در نظر بگیرید که اگر قصد تجربه این سری را دارید، ابتدا سراغ نسخه اول و بعد هم سراغ نسخه دوم بروید. نسخه سوم مجموعه چندان تجربه خوشایندی نبود و حتی اگر آن را بازی هم نکنید، چیز زیادی از دست نخواهید داد.
وقتی صحبت از سایبریا باشد، حتما باید یادی از بنوا سوکال، خالق مجموعه کنیم. سوکال یک طراح کمیک و بازیساز بلژیکی بود که متاسفانه سال گذشته درگذشت. اولین تجربه او در دنیای بازیهای ویدیویی، بازی Amerzone، محصول سال ۱۹۹۹ است که وقایع آن، در جهانی مشترک با سایبریا جریان دارند. سوکال اولین نسخه از Syberia را در سال ۲۰۰۲ ساخت و دو سال بعد هم نسخه دوم آن منتشر شد. مجموعه سایبریا، به دلایل مختلفی مورد توجه قرار گرفته که قطعا یکی از اصلیترینِ آنها، داستان جالب بازی و فضاسازی شدیدا درگیرکننده آن است.
دو بازی اول سایبریا، تجربهای واقعا لذتبخش از حل معماهای مختلف هستند. اما مکمل این معماهای جالب، داستان بازی است که باعث میشود تا بازیکن انگیزه مضاعفی برای پیشروی و کشف وقایع داستانی داشته باشد. در نسخه اول، شخصیت کیت واکر که یک وکیل آمریکایی است، راهی منطقه Valadilène میشود تا قضیه انتقال مالکیت یک کارخانه ساخت اسباببازی را پیگیری کند. اما قضیه به همین سادگی نیست و واکر متوجه میشود که مالک قبلی کارخانه، پیش از مرگ اعلام کرده که هانس، برادرش، هنوز زنده است و از آنجایی که این قضیه باعث میشود تا هانس درواقع مالک بعدی کارخانه باشد، کیت راهی ماجراجویی پیچیدهای برای پی بردن به واقعیت مرگ یا زندگی هانس میشود. داستان نسخه اول، به شکلی به پایان میرسد که بازیکن را تشنه تجربه ادامه آن میکند و به همین دلیل هم اشاره کردم که این دو نسخه را نمیتوان از هم جدا کرد.
بهطور کلی، دو نسخه اول سایبریا هنوز هم پس از گذشت سالهای طولانی از عرضه، از جمله آثار ادونچر هستند که واقعا ارزش تجربه بالایی دارند. جالب است بدانید که این دو نسخه، هم از لحاظ تجاری آثار موفقی بودند و هم اینکه نمرههای بالایی دریافت کردند. سایت معتبر ادونچر گیمرز در سال ۲۰۱۱، نسخه اول سایبریا را در رتبه ۱۵ و نسخه دوم را هم در رتبه ۵۵ بهترین بازیهای ادونچر تاریخ قرار داد. اگر تا به امروز سراغ این مجموعه نرفتهاید، الان فرصت خوبی است تا ابتدا دو نسخه اول را بازی کنید و بعد هم سراغ نسخههای جدید آن بروید.
بازی Old World
دومین بازی این هفته، یک اثر استراتژی محصول سال ۲۰۲۱ به نام Old World است که به شکل عجیبی آنطور که باید دیده نشد ولی کیفیت واقعا بالایی دارد؛ مخصوصا اگر به بازیهایی مثل Civilization علاقه داشته باشید.
بازی Old World توسط سورن جانسون ساخته شده است و دلیل اهمیت این موضوع، کارنامه جانسون در دنیای بازیهای ویدیویی است. این بازیساز که دورهای را هم بهعنوان کارآموز در شرکت EA کار کرده، همواره علاقه زیادی به بازیهای استراتژی و مخصوصا مجموعه Civilization داشت و به همین دلیل هم پس از اتمام دوره کارآموزی مذکور، به استودیو Firaxis Games پیوست. او در زمان توسعه بازی Civilization III، یکی از طراحان ارشد آن بود و بعد هم بهعنوان طراح ارشد بازی Civilization IV انتخاب شد. جانسون بعدا از استودیو جدا شد و در سال ۲۰۱۳، استودیو شخصی خودش را با نام Mohawk Games تأسیس کرد. اولین بازی استودیو، اثری به نام Offworld Trading Company بود و بازی دوم آنها هم Old World است که ابتدا به شکل ایرلی اکسس در دسترس قرار گرفت و سال ۲۰۲۱ هم ازطریق فروشگاه اپیک منتشر شد. نسخه استیم بازی قرار است بهار سال جاری منتشر شود.
Old World اثری است که در نگاه اول، کاملا ما را به یاد بازی Civilization میاندازد؛ یک تجربه استراتژی نوبتی با حضور تمدنهای مختلف و حال و هوای تاریخی. اما معنی این شباهت، این نیست که جانسون و تیمش لزوما یک کپی از Civilization ساختهاند و Old World یک سری خصوصیات جالب متفاوت هم دارد. برای مثال، یکی از مهمترین جنبههای بازی، داشتن ویژگیهایی داستانی مشابه با مجموعه Crusader Kings است. مثلا رهبر تمدن شما، در اثر گذر زمان پیر میشود و از دنیا میرود و اینجا است که باید یک نفر از فرزندان او پادشاه شود. این قضیه میتواند تاثیر زیادی روی رویکرد تمدن شما در بازی داشته باشد و به همین دلیل تصمیمگیریها و تعیین رفتار رهبران، نقش بسیار مهمی در بازی ایفا میکند. از طرف دیگر، سازندگان چیزی حدود ۳ هزار رویداد تاریخی را در بازی شبیهسازی کردهاند که میتوان در گذر زمان آنها را کشف کرد. این موارد، یک لایه دیگر به روند کلی Old World اضافه و آن را از حیث داستانی هم به بازی جذابی تبدیل میکنند.
Old World آنقدر تجربه لذتبخشی است که توانسته نمره متای ۸۲ را دریافت کند و حتی سایتی مثل پی سی گیمر، آن را بهعنوان بهترین بازی استراتژی سال ۲۰۲۱ انتخاب کرده است. اگر تا به امروز اسم این بازی به گوشتان نخورده، پیشنهاد میکنم به سراغش بروید و از غرق شدن در پیچیدگیهای شیرین جهان آن لذت ببرید.
در پایان لطفا مثل همیشه نظرات خودتان را با زومجی و کاربرانش بهاشتراک بگذارید.