ویروس کرونا بلای جان تولیدکنندگان لپ تاپ و آیفون شد
بر اساس گزارش وبسایت DigiTimes شرکتهای سازنده مدارهای مجتمع یا IC در چین و تایوان به خاطر شیوع ویروس کرونا، در سه ماهه اول سال میلادی ۲۰۲۰ با تاثیرات منفی گسترده مواجه خواهند شد که این تاثیرات برای صنایع وابسته به آنها در سه ماهه دوم سال قابل مشاهده است. بنا بر همین گزارش، انتشار ویروس کرونا مشکلات زیادی را برای تولیدکنندگان نیمه رساناها، لپتاپها و گوشیهای هوشمند از جمله آیفون در نیمه اول سال ۲۰۲۰ رقم خواهد زد.
سازندگان لپتاپ بیش از همه ضرر میکنند
طبق اعلام DigiTimes، کشور چین سهم ۹۰ درصدی از تولید نوتبوک دارد و ویروس کرونا به طور غیرمستقیم میتواند هم در زمینه تامین قطعات و هم تقاضای مشتریان در این کشور تاثیرگذار باشد. شرکتهای بزرگ تایوانی مانند کمپال الکترونیکس (Compal Electronics)، کوانتا کامپیوتر (Quanta Computer) و ویزترون (Wistron) که اقدام به ساخت محصولات برای برندهای معتبر میکنند، فعالیت خود را در شهرهای چونگکینگ، کونشان و شانگهای از سر گرفتهاند، اما فقط ۲۰ درصد ظرفیت آنها فعال است.
این شرکتها قصد دارند روند افزایش ظرفیت خود را از تاریخ ۲۴ فوریه یعنی حدود یک هفته دیگر که قرنطینه ۱۴ روزه تامینکنندگان قطعات آنها به پایان میرسد، شروع کنند. اما گزارشها حاکی از آن است که این شرکتها باید به دنبال افراد جدید برای استخدام باشند، چون که تعداد کمی از کارمندان آنها قصد بازگشت به شغل سابقشان را دارند. اکثر افراد در چین، حالا به دنبال فعالیت در بخش خدماتی هستند و ترجیح میدهند در کارخانهها حضور نداشته باشند.
نیمه رساناها
بر اساس گزارش منتشر شده، تولید نیمه رساناها با ضرر کمتری نسبت به لپ تاپ یا گوشی موبایل مواجه میشود. خطوط تولید دستگاههای نیمه رسانا عموماً به صورت تمام اتوماتیک فعالیت میکنند و به همین خاطر شیوع ویروس کرونا تاثیر چندانی روی روند کاری آنها، حداقل در سه ماهه اول سال ۲۰۲۰ نخواهد گذاشت. البته از قبل پیشبینی میشد که به خاطر شروع سال نوی چینی، درآمد این کمپانیها تا حدی کاهش یابد.
با این حال سود شرکتهای سازنده نیمه رسانا در سه ماهه دوم سال، به خاطر کاهش تقاضای مشتریان و همچنین تاخیر در عرضه محصولات، تنزل پیدا خواهد کرد. ضمنا پیشبینی میشود که روند ارسال تراشههای 5G حداقل تا سه ماهه چهارم سال، پیشرفت قابل توجهی نداشته باشد.
خطر آیفونهای جدید را نیز تهدید میکند
انتظار میرود که چهار تا از شرکتهای بزرگ تولیدکننده گوشیهای هوشمند چینی یعنی هواوی، اوپو، ویوو و شیائومی، حدود ۱۵.۲ درصد کاهش در میزان ارسال محصولات خود داشته باشند که معادل با ۸۴ میلیون دستگاه گوشی هوشمند خواهد بود. همچنین بر اساس پیشبینیها، برخی از تامینکنندگان قطعات گوشیهای هوشمند، تا اواسط ماه مارس فقط با ۵۰ درصد از ظرفیت خود فعالیت خواهند کرد که این موضوع نیز روی روند کار کمپانیهای سازنده گوشی تاثیر منفی خواهد گذاشت.
کمپانی فاکسکان (Foxconn) هم با مشکل تردید کارمندان چینیاش برای بازگشت به کارشان مواجه است. انتظار میرود که این موضوع میزان ارسال مدل پایه آیفون در فصل بهار را تا ۱۰ درصد کاهش دهد و همچنین روی روند ارسال آیفونهای جدید در فصل پاییز تاثیرات منفی بگذارد.
طبق اعلام وبسایت DigiTimes، رقیب اصلی شرکت اپل یعنی سامسونگ، آسیب بسیار کمتری از شیوع ویروس کرونا خواهد دید، چرا که تعداد زیادی از بخشهای تولیدی این شرکت در کشورهای ویتنام و هند واقع شدهاند.
حتی تولیدکنندگان LCD هم با مشکل مواجه هستند
سه تا از بزرگترین سازندگان پنلهای LCD در کشور چین، یعنی بیاوای تکنولوژی (BOE Technology)، تیانما میکروالکترونیکس (Tianma Microelectronics) و چاینا استار آپتوالکترونیکس تکنولوژی (CSOT) در شهر ووهان، یعنی مرکز شروع ویروس کرونا قرار دارند. از میان این سه شرکت، CSOT بیش از همه با ضرر مواجه شده و تنها ۳۰ درصد از ظرفیت آن فعال است. اکثر کارمندان این شرکت تحت قرنطینه قرار گرفته یا به خانه فرستاده شدهاند.
علاوه بر این، بسیاری از شعبههای شرکتهای تولیدکننده LCD در شهرهای چونگکینگ، نانجینگ، هفئی و شنزن تا به امروز تعطیل بودند؛ به همین خاطر پیشبینی میشود که میزان ارسال محصولات این شرکتها به حداقل برسد. این در حالی است که شرکتهای چینی سازنده پنلهای AMOLED مانند اوردیسپلی آپترونیکس (EverDisplay Optronics)، ویزیوناکس (Visionox) و رویولی (Royole) با مشکل چندانی مواجه نشدهاند، چرا که اکثر قطعات خود را وارد میکنند.
نوع جدید ویروس کرونا از دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان چین شیوع پیدا کرد و تا به امروز بیش از ۶۶ هزار نفر را آلوده کرده که این رکوردی تاریخی در زمینه شیوع یک ویروس در بین انسانها است.