مورد عجیب حذف بازی های بزرگ از اپ استور؛ اپل در پرتگاه بیاعتمادی کاربران
بگذارید با یک مثال این مساله را بیشتر بشکافیم. چند هفته پیش بازی بایوشاک که توسط 2K Games ساخته شده بود، بدون هیچگونه توضیحی از تاریخچهی خرید کسانی که بازی را خریداری کرده بودند، حذف شد (این بازی چند ماه پیش توسط ناشرش از روی اپ استور حذف شده بود). این مساله به این معنی بود که حتی کسانی که برای خرید بازی پول پرداخت کرده بودند، هیچگونه دسترسیای به این بازی نداشتند. همچنین به دلیل اینکه از زمان انتشار بازی زمان نسبتا زیادی گذشته بود، کسانی که برای بازی پول پرداخت کرده بودند، نمیتوانستند تقاضای استرداد وجه خود را بکنند. کاربران هنگامی که از کمپانی 2K تقاضای توضیحات بیشتری کردند، این کمپانی آنها را به اپل ارجاع داد و اپل در پاسخ به این کاربران اعلام کرد که کاری از دستش بر نمیآید (در چند مورد نادر، اپل راضی شد که به اندازه قیمت بازی، به برخی از کاربران موسیقیهای رایگانی بدهد!). پس از اینکه این مساله رسانهای شد، 2K اعلام کرد که بزودی بازی خود را دوباره بر روی اپ استور قرار میدهد اما هیچگونه توضیح اضافی نداد که چرا این بازی از تاریخچهی خرید بازیکنان حذف شده است.
حتی اگر شما پول قسمتهای بعدی بازیای را که از قابلیت پرداخت درون برنامهای استفاده میکند، پرداخت کرده باشید باز هم نمیتوانید به آنها دسترسی داشته باشید
بازی بایوشاک، تنها بازیای نبود که ضمن حذف از اپ استور، از تاریخچهی خرید بازیکنان پاک شده بود. بازیهایی مانند Ghost Trick شرکت کپکام، Dead Space شرکت الکترونیک آرتز و بسیاری دیگر از جمله بازیهای شرکتهای دیگری مانند سگا نیز دچار این سرنوشت شده بودند. این مساله زمانی بدتر میشود که حتی کسانی که بازیهای حذف شده را بر روی دستگاه خود نصب شده داشته باشند، با حذف آنها از روی اپ استور، دیگر قادر نیستند به پرداختهای درون برنامهای خود دسترسی داشته باشند. این بدان معنی است که حتی اگر شما پول قسمتهای بعدی بازیای را که از این قابلیت استفاده میکند، پرداخت کرده باشید باز هم نمیتوانید به آنها دسترسی داشته باشید. این درست که اپل در توافقنامه کاربران خود تمامی این مسائل را آورده است، اما این اصلا دلیل موجهی نمیشود برای کسانی که مقدار زیادی پول برای بازیها پرداخت کردهاند. تمامی این مسائل دست در دست هم داده که این حس به بازیکنان القا شود که در هر لحظه امکان دارد بازیای که برایش پول پرداخت کردهاند، از روی دستگاه آنها بدون هیچ اخطاری پاک شود و بیشتر بجای حس خرید یک بازی، حس اجاره کردن آن را به کاربران بدهد و این مساله مطمئنا چیزی نیست که مشتریان هنگام فشار دادن دکمه خرید به آن فکر میکنند. این مساله زمانی مشتریان را بیشتر عصبانی میکند که ببینند در توافقنامهای که با آن موافقت کردهاند، این مساله ذکر شده است. مشتریان ناراضی بدترین چیز برای یک صنعت است و باعث میشود این مشتریان برای خرید بازیها در آینده با شک و تردید مواجه شوند و تمام تقصیرات در این رابطه، بر گردن اپل است. با اینکه آنها یکی از بزرگترین پلتفرمهای بازیهای موبایل هستند، اما نباید فراموش کنیم که رقیبان پر قدرتی نیز دارند که منتظر هستند تا با دیدن لغزشی از سوی اپل، سریعا برای تسخیر جایگاه آنها خیز بردارند و اپل به همین دلیل باید مطمئن شود که مشتریانش از سیاستها و استراتژیهای آنها راضی باشند.
مشتریان ناراضی بدترین چیز برای یک صنعت است و باعث میشود این مشتریان برای خرید بازیها در آینده با شک و تردید مواجه شوند
اپل برای اینکه بتواند این مشکل را حل کند، چند راه پیشرو دارد. اولین و مهمترین راه آنها این است که با بروز رسانی کردن توافقنامه خود با توسعه دهندگان بازیها، به آنها تحت هیچ شرایطی اجازه برداشتن بازیشان را از تاریخچهی خرید کاربران ندهد. این مساله اصلا چیز جدیدی نیست، زیرا تقریبا تمامی پلتفرمهای بازی، چنین بندی را در قرارداد خود با توسعه دهندگان دارند (شاید معروفترین نمونه، بازی P.T کنسول پلیاستیشن 4 باشد). از طرفی، اپل نیز نباید به دلیل اینکه قرارداد شرکت توسعه دهنده با آنها به اتمام رسیده، بازیها را از تاریخچهی خرید بازیکنان پاک کند. این درست که توسعه دهندگان باید اختیار عمل این را داشته باشند که هر وقت که خواستند بازی خود را از روی اپ استور حذف کنند اما پاک شدن از تاریخچهی خرید بازیکنان، غیر قابل قبول است و کسانی که یک بار برای اینگونه بازیها پول دادهاند، باید برای همیشه به آنها دسترسی داشته باشند.
در رابطه با پرداختهای درون برنامهای نیز اپل باید سیاستهای خود را تغییر دهد و باز هم کسانی که برای دسترسی به این محتوا پول پرداخت کردهاند، باید اختیار این را داشته باشند که برای همیشه به این محتوای اضافی دسترسی داشته باشند و کمپانی اپل باید تغییراتی را در سیستمهای خود اعمال کند که این امکان برای کاربران در دسترس قرار بگیرد. این مساله زمانی مهم میشود که بسیاری از توسعه دهندگان ترجیح میدهند به دلایلی همچون امتحان کردن بازی و جلوگیری از اجرای غیر قانونی بازیها، بازیهای خود را به صورت رایگان بر روی اپ استور منتشر کنند و سپس بازی کامل و محتوای اضافی را از طریق پرداخت درون برنامهای برای کاربران قرار دهند.
پشتیبانی طولانی مدت از بازیها و رفع سریع مشکلات آنها، باعث میشود که مشتریان تحت هر شرایطی به سازندگان وفادار بمانند
از طرفی، خود سازندگان بازیها نیز باید با اپل همکاری کنند و سعی کنند که بازیهای خود را از روی اپ استور و تاریخچه خرید مشتریان پاک نکنند. این مساله هم برای سازندگان مستقل صادق است و هم برای سازندگان بزرگ. اگر بازی آنها با مشکلی برخورد کرد، به جای حذف آن، سریعا در فکر انتشار بروزرسانی و رفع مشکل بر بیآیند. مساله پشتیبانی طولانی مدت از بازیها و رفع سریع مشکلات آنها، باعث میشود که مشتریان تحت هر شرایطی به سازندگان وفادار بمانند و بجای اینکه از این موضوع عصبانی بشوند که بازیای که برایش پول پرداخت کردهاند، بدون هیچگونه اخطاری از اپاستور حذف شده است، احساس امنیت بسیار بیشتری خواهند کرد. حتی اگر تمام راهکارهای بالا عملی نباشد، حداقل کاری که اپل و سازندگان بازیهای حذف شده از تاریخچهی خرید بازیکنان میتوانند بکنند این است که بدون هیچگونه سوالی، وجه پرداخت شده توسط گیمرها را به آنها باز گردانند. با اینکه اینکار بازیکنان را خوشحال نخواهد کرد اما حداقل آنها احساس این را نمیکنند که سرشان کلاه رفته است.
اگر هیچگونه اقدامی در اینباره صورت نگیرد، مطمئنا مشتریان احساس امنیت کمتری خواهند کرد و روز به روز از تعداد خریداران بازیها بر روی این پلتفرم کاسته خواهد شد. این مساله مخصوصا برای بازیهایی که از پرداختهای درون برنامهای استفاده میکنند مهم است. زیرا در حال حاضر، در مقایسه با بازیهای پولی، این بازیها برای فروش با چالشهای بزرگتری روبرو هستند و عدم اعتماد مشتریان، به شدت به آنها از لحاظ مالی ضربه خواهد زد. در انتها تنها چیزی که از اتفاقات اخیر میتوان برداشت کرد این است که این رفتار اپل و سازندگان بازیها، کاملا غیر قابل قبول است و مطمئنا اگر این رفتار ادامه پیدا کند، سود مالی این کمپانیها به زودی با افت فاحشی روبرو خواهد شد. همچنین حضور بازارهای رقیب، تهدید بسیار جدیای برای اپ استور به محسوب میشود، زیرا همانطور که پیش از این ذکر شد، رقبا در انتظار کوچکترین لغزشی از سوی اپل هستند تا برای گرفتن جایگاه آن، اقدام کنند. اگر شما در حال حاضر بزرگترین و پر سودترین هستید، بدان معنی نیست که همیشه به این شکل خواهید ماند. همچنین، گیمرها و مشتریان ناراضی نیز باید مطمئن شوند که اپل و کمپانیهای سازنده صدای آنها را میشنوند و باید اعتراض خود را به آنها به صورت علنی اعلام کنند. اگر هیچ اقدامی از سوی مشتریان ناراضی صورت نگیرد، اپل و سازندگان بازیها به همین رویه خود ادامه میدهند.
با اینکه در زمان نوشتن این مطلب، اعلام شد که بسیاری از بازیهایی که از تاریخچهی خرید بازیکنان پاک شدهاند به زودی باز خواهند گشت، اما این مساله دیگر نباید اتفاق بیفتد و هنگامی که شخصی برای بازیای ۲۰ دلار پرداخت میکند، نباید بدون هیچگونه اخطاری نتواند به آن بازی دسترسی پیدا کند. به هر حال اپل اگر میخواهد در بازار بازیهای ویدئویی موفق بماند، باید سریعا سیاستهای خود را تغییر دهد. نظر شما درباره این مطلب چیست؟ شما چه راهکاری را پیشنهاد میکنید؟
تهیه شده در زومجی با اقتباس از مقاله وبسایت Touch Arcade