بهترین فیلم های جنایی | از هفت تا مخمصه

شنبه 4 مرداد 1404 - 21:02
مطالعه 44 دقیقه
بهترین فیلم های جنایی
در این لیست به بررسی بهترین فیلم‌های جنایی پرداخته‌ایم. از فیلم‌های کلاسیک تا فیلم‌های چند سال اخیر. آثاری از سینمای همه‌ی کشورها. همراه زومجی باشید.
تبلیغات

ژانر جنایی یکی از پر آدرنالین‌ترین ژانرهای سینمایی است. این نوع سینمایی همانند وسترن قدمتی به اندازه‌ی تاریخ سینما دارد. ژانر جنایی سینما مدیون ادبیات است، چراکه اولین بار این داستان‌های جنایی بودند که به سینما این فرصت را دادند تا روایت‌های پر از تعلیق و ترس در چارچوب تصویر به حرکت درآیند. جنایی یک ژانر مادر است که از آن زیرژانرهای متعددی بوجود آمدند. نوآر، پلیسی، مافیایی و کاراگاهی مهم‌ترین زیرژانرهایی بودند که بخاطر ایجاد الگوهایی تازه و پر تکرار از این ژانر متولد شدند.

ژانر جنایی مثل همه‌ی گونه‌های سینمایی کدهای خودش را دارد، یک قتل، یک دزدی و یک جنایت. کاراگاه و پلیسی که به‌دنبال پیدا کردند ضدقهرمان می‌روند و در انتها نیز یک پیچش داستانی که در انتظار همه شکل گرفته است. ما در این لیست به بررسی و معرفی بهترین فیلم‌های جنایی پرداخته‌ایم. در این لیست فیلم‌هایی از سینمای همه‌ی کشورها حضور دارد. فیلم‌های گنگستری و مافیایی، فیلم‌های سرقت، تریلرهای روانشناختی بخاطر زیرژانرهای قدرتمندی که تشکیل داده‌اند در این لیست کمتر به چشم می‌آیند و شما می‌توانید آن‌ها را در لیست بهترین فیلم‌های سرقت و بهترین فیلم‌های مافیایی بررسی کنید. در این لیست ما به بررسی فیلم‌های جنایی اصیل از دوران کلاسیک تا به امروز پرداخته‌ایم.

کپی لینک

بهترین فیلم های جنایی

فهرست مطالب

فیلم‌های این لیست براساس نظر اعضای تحریریه زومجی انتخاب و رتبه‌بندی شده‌اند

کپی لینک

۴۰. فیلم زودیاک

فیلم Zodiac

  • کارگردان: دیوید فینچر
  • بازیگران: جیک جینهال، مارک روفالو
  • سال انتشار: ۲۰۰۷
  • میانگین امتیازات فیلم Zodiac در ۷/۷IMDB
قاتلی نامه‌هایی رمزنگاری شده را به دفتر روزنامه می‌فرستد.

دیوید فینچر کارگردانی تمام‌نشدنی برای سینمای جنایی است. فیلم همه مردان رئیس جمهور الگوی فینچر برای زودیاک بود، چراکه او معتقد است قصه‌های گزارشی همه چیز را عنوان خواهند کرد. زودیاک نقدهای مثبتی را دریافت کرد و به نامزدی چند جایزه رسید. براساس نظرسنجی صورت گرفته از منتقدان، زودیاک به‌عنوان دوازدهمین فیلم برتر قرن بیست‌ویکم انتخاب شد. این فیلم، تریلری جنایی است که براساس کتاب زودیاک و زودیاک بی‌نقاب ساخته شده است، یک قاتل زنجیره‌ای که در اواخر دهه‌ی ۶۰ و ۷۰ در شمال کالیفرنیا و سانفرانسیسکو به‌دنبال قربانیان خود بود.

این پرونده یکی از بدنام‌ترین و پیچیده‌ترین قتل‌های سریالی حل نشده در تمام دوران به‌حساب می‌آید. زودیاک در آن‌ سال‌ها نامه‌هایی رمزگذاری شده را برای پلیس می‌فرستاد که تنها ۳ تای آن‌ها رمزگشایی شدند. فینچر برای روایت قصه‌ی خود به‌سراغ انبوهی از مصاحبه‌ها رفت و با پلیس صحبت کرد، به‌همین دلیل زودیاک با دقت بالایی از دیدی تاریخی نگارش شده است.

کپی لینک

۳۹. فیلم من شیطان را دیدم

فیلم I Saw the Devil‎

  • کارگردان: کیم جی‌وون
  • بازیگران: لی بیونگ هان، چویی مین‌سیک
  • سال انتشار: ۲۰۱۰
  • میانگین امتیازات I Saw the Devil‎ در ۷٫۸IMDB
زنی به قتل می‌رسد و قاتل‌اش توسط نامزدش دستگیر می‌شود.

فضای فیلم I Saw the Devil‎ یک فضای مالیخولیایی است، جائی که شخصیت اصلی قصه به‌دنبال انتقامی خشونت‌بار یک بازی موش‌وگربه به راه می‌اندازد. وقتی که نامزد یک مامور امنیتی توسط قاتلی سریالی به قتل می‌رسد او تمام تلاش‌اش را می‌کند تا قاتل را بیابد. درنهایت مامور قاتل را به دام می‌اندازد اما نمی‌کشد البته نه از روی دلسوزی بلکه بخاطر شروع یک بازی سادیستی. نیچه در جائی می‌گوید: «آنکس که با هیولا نبرد می‌کند، باید مراقب باشد تا خود به هیولا تبدیل نشود.» همین جمله‌ی نیچه ایده‌ی زیرمتنی فیلم را شکل می‌دهد و مامور پلیس خود تبدیل به یک شکنجه‌گر می‌شود. پرتگاه موردنظر نیچه سرانجام به این مامور چشم می‌دوزد و او را می‌بلعد.

حالا دیگر سیاهی همه جا وجود دارد و عطش انتقام آنچه از سفیدی باقی مانده است را به تاریکی مبدل می‌کند. این فیلم یک تریلر کره‌ای است که منتخب جشنواره ساندنس بود و توانست نقدهای خوبی را بدست آورد. من شیطان را دیدم از آن فیلم‌های پرحاشیه‌ای است که برای اکران شرایط پیچیده‌ای را تجربه کرد. کیم جی‌وون بخاطر محتوای خشونت‌بار فیلم‌اش مجبور شد دو بار آن را سانسور کند. با اینحال من شیطان را دیدم چند بار رتبه‌ی محدودیت دریافت کرد و توانست تنها در چند سینما به‌نمایش درآید. جهان این فیلم شبیه تریلرهای کره‌ای دنیایی سرد و تاریک دارد، جائی که زن‌ها در بازی خشونت‌بار مردان قربانیان اصلی هستند.

کپی لینک

۳۸. فیلم آتش بازی

فیلم Fireworks

  • کارگردان: تاکشی کیتانو
  • بازیگران: کیشی موتو
  • سال انتشار: ۱۹۷۷
  • میانگین امتیازات Fireworks در ۷/۷IMDB
یوشیتاکا کارآگاه پلیسی است که پس از یک مأموریت مجبور به بازنشستگی می‌شود. او بعد از این اتفاق وارد باند خلافکاران می‌شود.

کیتانو در این فیلم بدترین و وحشیانه‌ترین خشونت را با ظریف‌ترین و لطیف‌ترین احساسات انسانی ترکیب کرده و با جلوه‌های تصویری جذابی که به‌وجود آورده است، قصه‌ای گیرا را نمایش می‌دهد. فیلم‌برداری فوق‌العاده، موسیقی متن جذاب، بازی‌های عالی و لحن تأثیرگذار اثر عناصر دیگری هستند که فیلم را تبدیل به یکی از نقاط قوت کارنامه‌ی این کارگردان کرده‌اند. آتش بازی یک دارم جنایی است که در اولین نمایش خود در پنجاه و چهارمین دوره جشنواره بین‌المللی فیلم ونیز برنده شیر طلایی شد و تاکشی کیتانو به‌خاطر همین جایزه شهرتی بین‌المللی کسب کرد.

این فیلم اگرچه موفقیتی تجاری برای کیتانو همراه نداشت اما جوایز متعدد بسیاری را به‌دست آورد و نامش در کتاب ۱۰۰۱ فیلمی که باید قبل از مرگ دید قرار گرفت. جو و پس‌زمینه‌ی اگزیستانسیالیستی این فیلم کمک می‌کند تا که Hana- bi اثری متفاوت درباره‌ی یاکوزا و گانگسترها باشد. این فیلم که با نام Hana- bi نیز شناخته می‌شود، یکی از آثار تأثیرگذار سینمای ژاپن در این لیست است که داستانی تسخیرکننده دارد و با فضای غم‌انگیز خود، خشونت را به‌طرز عجیبی پیش می‌برد.

کپی لینک

۳۷. فیلم اوج التهاب

فیلم White Heat

  • کارگردان: رائول والش
  • بازیگران: جیمز کاگنی
  • سال انتشار:۱۹۴۹
  • میانگین امتیازات White Heat در ۸٫۱IMDB
کودی جنایتکار بی‌رحمی است که بخاطر مادرش از زندان فرار می‌کند.

فیلم اوج التهاب، که براساس داستانی از ویرجینیا کلوگ ساخته شده است به‌عنوان یکی از بهترین فیلم‌های نوآر و گنگستری تاریخ سینما شناخته می‌شود. جیمز کاگنی بعد از اینکه در سال 1942 توانست جایزه اسکار بهترین بازیگر را ببرد برادران وارنر را ترک کرد تا شرکت خودش را تأسیس کند که البته با شکست سختی مواجه شد. او درنهایت به‌خاطر بحران مالی دوباره به وارنر بازگشت و قرارداد این فیلم را امضا کرد. شرکت وارنر با اینکه دل خوشی از او نداشت می‌دانست که کاگنی یکی از بهترین بازیگران فیلم‌های مافیایی است و باید هر طور که شده او را نگه دارد.

این بهترین تصمیمی بود که برادران وارنر می‌توانستند به‌خاطر گونه‌ی مافیایی و گنگستری بگیرند. قصه‌ی فیلم اوج التهاب تا حدودی براساس یک داستان واقعی شکل گرفته شده است. در آن زمان وقتی که بازار اخبار گروه‌های مافیایی و گنگستری داغ بود، شرکت‌ها از هر ایده‌ای در این دنیای خشن برای خلق قصه‌ای استفاده می‌کردند. آرتور کودی نیز طبق شخصیتی حقیقی در جهان گنگسترها خلق شده است. اوج التهاب فیلمی جذاب در میان آثار جنایی، سرقت و گنگستری است که ضدقهرمان‌ خشن، بی‌رحم و قلدراش از عقده‌ی ادیپ رنج می‌برد.

کپی لینک

۳۶. فیلم دختری با تتوی اژدها

فیلم The Girl With Dragon Tattoo

  • کارگردان: نیلز آردن اوپلو
  • بازیگران: مایکل نیکویست
  • سال انتشار: ۲۰۰۹
  • میانگین امتیازات Män som hatar kvinnor در ۷٫۸IMDB
روزنامه‌نگاری برای بررسی یک پرونده‌ی قتل توسط مرد ثروتمندی استخدام می‌شود.

سینمای نوردیک علی‌الخصوص سینمای جنایی و تریلرهایش، جهانی خاص و منحصربفرد دارد. دنیای این فیلم‌ها سرد و تاریک‌اند، جهان‌شان مالیخولیایی است، آدم‌ها همه‌شان به‌نحوی گناهکاراند و مرز میان تاریکی و روشنایی خیلی باریک است. فیلم دختری با تتوی اژدها و با عنوان اصلی مردانی که از زنان متنفرند یک اثر جنایی سوئدی است که براساس رمانی به‌همین نام ساخته شده است. دختری با تتوی اژدها پس از اکران با استقبال خوبی از سمت تماشاگران و منتقدان روبه‌رو شد و به فروش قابل توجهی رسید. این فیلم آنقدری محبوب بود که هالیوود نیز یک نسخه از رویش ساخت.

نسخه‌ی انگلیسی زبان دیوید فینچر شاید رنگ و لعاب بهتری داشته باشد و از لحاظ بصری جسورانه‌تر عمل کند اما این فیلم سوئدی از قوام بهتری برخوردار است. دختری با تتوی اژدها فیلمی به‌شدت درگیرکننده است، موسیقی جذابی دارد و شخصیت‌ها نیز به‌درستی پرداخت شده‌اند. این فیلم نسبت به بقیه‌ی نسخه‌ها به کتاب منبع اصلی وفاداری بیشتری نشان می‌دهد اما با اینحال برخی مخاطبان معتقدند که اگر کتاب را بخوانید فیلم را بهتر درک خواهید کرد. در سال ۲۰۱۱، دیوید فینچر یک بازسازی از روی این فیلم را ساخت که البته به جذابیت نسخه‌ی نوردیکی‌اش درنیامد.

کپی لینک

۳۵. فیلم دزد

فیلم Thief

  • کارگردان: مایکل مان
  • بازیگران: جیمز کان
  • سال انتشار: ۱۹۸۱
  • میانگین امتیازات Thief در ۷٫۴IMDB
بعد از اینکه فرانک دلال الماس‌های دزدی‌اش را از دست می‌دهد، زندگی حرفه‌اش تحت تاثیر قرار می‌گیرد.

Thief نئونوآری جنایی با ایده‌های زیرژانر سرقت است که براساس داستان مهاجمان خانه اثر فرانک هوهیمر ساخته شده است. این فیلم همچنین به‌دلیل توجه‌ دقیق‌اش به جزئیات تحسین‌برانگیز است، پلان‌های سرقت براساس شیوه‌های سارقان اجرا شده‌اند و مان نیز چند سارق واقعی را برای مشاوره‌ی این سکانس‌ها استخدام می‌کند. این فیلم علاوه‌بر توجه‌اش به عناصر ژانر در بحث درام و پرورش شخصیت‌هایش بسیار خوب و قوی عمل می‌کند. فرانک به دقت بسیار بالایی شخصیت‌پردازی می‌شود و جهان فیلم طبق اصول مافیایی و زندگی یک سارق شکل می‌گیرد. این فیلم اولین اکران خود را در جشنواره کن تجربه کرد، جائی که با استقبال منتقدان روبه‌رو شد و فروش بسیار خوبی را نیز تجربه کرد.

جیمز کان برای اجرای نقش سارق به‌عنوان یک دزد توسط برادرش تهیه‌کننده‌ی فیلم مجبور می‌شود که مدتی را در میان سارقان زندگی کند. او از این روزها به‌عنوان روزهایی سرد و گرم یاد کرده است، زمان‌هایی که هم برایش ترسناک بوده و هم اینکه تجربیات یک زندگی تکان‌دهنده را کسب کرده است. Thief، اولین فیلم بلند مایکل مان است. او در این فیلم عناصر و المان‌هایی را بکار می‌گیرد که در دیگر آثارش نیز تکرار شدند. مان از نور و سایه برای ایجاد حس خطر به‌ویژه آن‌هایی که در تاریکی شب اتفاق می‌افتند استفاده می‌کند.

کپی لینک

۳۴. فیلم لئون: حرفه‌ای

فیلم Léon: The Professional

  • کارگردان: لوک بسون
  • بازیگران: ژاک رنو، ناتالی پورتمن، گری اولدمن
  • سال انتشار: ۱۹۹۴
  • میانگین امتیازات Léon: The Professional در ۸٫۵IMDB
ماتیلدا بعد از قتل عام خانواده‌اش به یک قاتل پناه می‌برد.

لئون حرفه‌ای یکی دیگر از فیلم‌های نام‌آشنا برای مخاطب ایرانی داخل این لیست است. تریلری که با سینمای جنایی نیز همپوشانی دارد. این فیلم جز آن دسته از آثاری است که یک آدمکش خاص را به سینما معرفی می‌کند. اصلا این فیلم تنها بخاطر شخصیت لئون‌اش است که اینقدر میان مخاطب ایرانی محبوبیت پیدا کرده است. کارکتری با شخصیت‌پردازی‌ ظریفی که روی شخصیت‌های قاتل پس از خود تاثیر زیادی داشت. چه می‌شود اگر دختر بی‌پناهی که همه‌ی خانواده‌اش به قتل رسیده‌اند به یک قاتل پناه ببرد؟ این همان چه می‌شود معروف برای نوشتن یک فیلمنامه‌ی خوب است که لوک بسون به‌خوبی ازپس‌اش برآمده است.

مسئله‌ی دیگری که باعث جذابیت این فیلم شده، بازی‌های جذاب بازیگران اصلی آن است. گری اولدمن، ناتالی پورتمن و ژاک رنو، واقعا نمی‌شود از این سه نفر گذشت. علاوه بر اینکه فیلم در جهان آثار جنایی حرکت می‌کند، لئون حرفه‌ای یک اثر روانشناختی نیز هست. ماتیلدا امنیت و سرپناه را با عشق اشتباه گرفته و فکر می‌کند که دل دردش بخاطر دوست داشتن لئون خوب شده است. اما همه‌ی اینها به‌خاطر فقدان پدری مسئولیت‌پذیر است.

کپی لینک

۳۳. فیلم داستان عامه پسند

فیلم Pulp Fiction

  • کارگردان: کوئنتین تارانتینو
  • بازیگران: جان تراولتا، ساموئل جکسون
  • سال انتشار: ۱۹۹۴
  • میانگین امتیازات Pulp Fiction در ۸٫۹IMDB
داستان چند شخصیت جنایت‌کار با داستان‌هایشان به‌تصویر کشیده می‌شود.

این فیلم مهم‌ترین اثر ساختارشکنانه‌ی تارانتینو است. یک اثر پست‌مدرن از استاد سینمای پست‌مدرن! پالپ فیکشن با صحبت‌ها و اسلحه‌کشی دو نفر در رستوران شروع می‌شود، خشونت محضی که تارانتینو دوست دارد! بعد از این سکانس تیتراژ شروع می‌شود و بعد از تیتراژ دو آدمکش وارد فیلم می‌شوند. داستان عامه‌پسند شخصیت‌ها و روایت‌های مختلفی را پیش می‌کشد تا اینکه دوباره سر جای اول خود بازمی‌گردد، یک روایت دایره‌وار! تارانتینو بوسیله‌ی تعدادی شخصیت‌ داستان‌هایش را به یکدیگر مرتبط می‌کند و به نمایشی کمتر دیده شده تا آن زمان و دهه می‌رسد. ساختار نامتعارف، ادای احترام‌های متعدد، روایت‌های غیرخطی، داستان‌های پراکنده و... باعث شد که منتقدان داستان عامه‌پسند را به‌عنوان فیلمی بزرگ در سبک آثار پست‌مدرن بدانند.

آن‌ها در مجموع از پالپ فیکشن به‌عنوان یکی از تاثیرگذارترین فیلم‌های دهه‌ی ۹۰ یاد کردند، فیلمی که به عقیده‌ی آن‌ها ترکیبی هذیان‌آمیز از ایده‌های نئونوآر، هجو و فرهنگ پاپ است. فیلم همه‌ی ایده‌های سینمایی، اجتماعی و فلسفی را بکار می‌گیرد تا به‌نوعی پوچ‌گرایی خشونت‌زده برسد. پالپ فیکشن اثری تأثیرگذار در تاریخ سینمای جهان خواهد بود. فیلمی که هم تحسین منتقدان را همراه داشت و هم اینکه به فروش خوبی در باکس آفیس رسید. تارانتینو کارگردان پست‌مدرن‌سازی است است که توانست با این فیلم‌اش تغییراتی قابل‌توجه روی روایت‌ها و قصه‌های سینمایی داشته باشد.

کپی لینک

۳۲. فیلم زغال سنگ سیاه، یخ نازک

فیلم Black Coal, Thin Ice

  • کارگردان: دیائو یینان
  • بازیگران: لیائو فان
  • سال انتشار: ۲۰۱۴
  • میانگین امتیازات Black Coal, Thine Ice در ۶/۷IMDB
ژانگ که به‌عنوان یک پلیس از شغل خود تعلیق شده است، سرنخ‌هایی از چند قتل سریالی بدست می‌آورد.

زغال سنگ سیاه، یخ نارک یک فیلم جنایی و نئونوآر چینی در این لیست است. این فیلم در اولین نمایش خود در شصت‌وچهارمین دوره جشنواره‌ی بین‌المللی فیلم برلین برنده‌ی جایزه‌ی خرس طلایی شد و لیائو فن نیز جایزه‌ی خرس نقره‌ای بهترین بازیگر مرد را برد. این فیلم ترکیبی جذاب از نئونوآر و رئالیسم اجتماعی جاری در کشور چین را ارائه می‌دهد و به قتل و جنایت، سرمایه‌داری و رویه‌های مادی‌گرایانه در چین می‌پردازد.

Black Coal, Thine Ice، یک تریلر پلیسی تاریک است که متاثر از سینمای آمریکا داستان تلخ خود را روایت می‌کند. فضایی که یینان برای این فیلم طراحی کرده، اتمسفری جذاب و حساب‌شده است، نورپردازی‌ها و رنگ‌های بکار گرفته شده فوق‌العاده هستند و در خدمت قصه‌ی فیلم درمی‌آیند. این تجربه‌ی سینمایی بازی‌هایی جذاب دارد و با ریتم متفاوت‌اش که شبیه به سینمای هنری است در مطرح کردن معمایی چفت‌وبست‌دار عملکردی عالی را به‌نمایش درمی‌آورد. این فیلم که نقدهای عموما مثبتی را از سمت منتقدان به‌دست آورد پس از اکران سراسری‌ خود فضایی دوقطبی را بین تماشاگران‌اش بوجود آورد.

کپی لینک

۳۱. فیلم هری کثیف

فیلم Dirty Harry

  • کارگردان: دان سیگل
  • بازیگران: کلینت ایستوود، اندرو رابینسون
  • سال انتشار: ۱۹۷۱
  • میانگین امتیازات Dirty Harry در ۷٫۷lMDB
قاتلی بعد از انجام یک قتل با دفتر روزنامه تماس می‌گیرد و در ازای توقف قتل‌هایش درخواست پول می‌کند.

داستان این فیلم زمانی نوشته شد که زودیاک، قاتل سریالی شده بود منبع الهام قصه‌های جناییِ نویسنده‌های جنایی‌نویس. اما هری کثیف از همه‌شان بهتر بود. این فیلم آنقدری خوب از آب درآمد که هم چند دنباله براساس‌اش ساخته شد و هم اینکه بسیاری از فیلم‌های ژانر سرقت از آن الگوبرداری کردند. هری کثیف جز آن دسته از فیلم‌هایی بود که هم با توجه به شرایط جامعه‌ی پس از جنگ جهانی دوم ساخته شده بود و هم اینکه بعد از اکران حساسیت جامعه را برانگیخت.

این فیلم بخاطر خشونت‌های بی‌پرده‌ی پلیس و اینکه هدف برای مامور پلیس وسیله را توجیه می‌کند مورد انتقاد قرار گرفت. هری کالاهان خودش قانون را وضع می‌کند و با قوانین خودش قاتل را پیدا می‌کند، یک وسترنی که قالبی مدرن به خود گرفته است. با فیلم هری کثیف دوران تازه‌ای برای کلینت ایستوود آغاز شد، یک دوران بازیگری تازه‌ که کلاه و اسب را از او می‌گرفتند و یک نشان پلیسی مدرن به او می‌داد. هری کالاهان یکی از نقش‌های ماندگار ایستوود است که این فیلم جنایی را ماندگار کرده است.

کپی لینک

۳۰. فیلم راه کارلیتو

فیلم Carlito's Way

  • کارگردان: برایان دی پالما
  • بازیگران: آل پاچینو، شان پن
  • سال انتشار: ۱۹۹۳
  • میانگین امتیازات Carlito's Way در ۷٫۹IMDB
کارلیتو بعد از اینکه از زندان آزاد می‌شود، به دیدن نامزد خود می‌رود. اما پس از مدتی دوباره در مشکلات گذشته‌اش گیر می‌افتد.

دی پالما بعد از ساخت این فیلم گفته بود که هیچ بازیگری همانند پاچینو نمی‌تواند دنیای تبهکاران را بشناسد و در دنیایشان غرق شود. این فیلم دومین همکاری دی پالما و پاچینو بعد از نمایش صورت زخمی بود. راه کارلیتو یکی از بهترین فیلم‌های جنایی سینما و کارنامه‌ی دی پالما است. او در این فیلم هنر کارگردانی‌اش را به‌طرز عجیبی ارائه می‌دهد و عناصر سبکی را به خدمت روایت درام درمی‌آورد. نورپردازی‌ها، میزانسن‌ها، نحوه بازیگری و قاب‌بندی‌ها همه‌وهمه در نوع خود منحصربه‌فرد طراحی شده‌اند. علاوه‌بر پاچینو شان پن نیز بازی خوبی از خود نشان می‌دهد، تا جائی که حتی گاهی از او نیز پیشی می‌گیرد.

راه کارلیتو که در زیرژانر فیلم‌های مافیایی قرار می‌گیرد دی پالما آن را براساس رمان‌های راه کارلیتو و پس از ساعت‌های ادوین تورس ساخت. ادوین تورس قاضی دادگاه‌های ایالتی بود که این دو رمان را براساس تجربیات و دیده‌های خودش به نگارش درآورده بود. تورس در ابتدا نوشته‌ها را به پاچینو نشان می‌دهد و او برای اقتباسی جنایی مافیایی آن‌ها را برای تهیه‌کننده‌ی فیلم می‌فرستد. پاچینو به‌خاطر قراردادش با تهیه‌کننده‌ای دیگری به دادگاه احضار می‌شود و درنهایت فیلم بعد از گذشتن از یک مسیر پرچالش در سال ۱۹۹۳ به‌نمایش درمی‌آید.

کپی لینک

۲۹. فیلم پیر پسر

فیلم Oldboy

  • کارگردان: پارک چان ووک
  • بازیگران: چوی مین شیک
  • سال انتشار: ۲۰۰۳
  • میانگین امتیازات Oldboy در ۸٫۳IMDB
مردی در روز تولد دخترش دزدیده می‌شود. آدم‌ربایان بدون خیچ توضیحی او را به مدت 15 سال زندانی می‌کنند.

فیلم اولدبوی در حالی جایزه بزرگ جشنواره کن را بدست آورد که تارانتینو آن را یکی از بهترین فیلم‌های آسیا معرفی کرد. این فیلم آنقدری خوب بود که مثل همیشه هالیوود یک بازسازی از روی آن ساخت که شبیه بیشتر بازسازی‌‌های هالیوودی به پای نسخه‌ی اصلی خودش نرسید. پیرپسر یکی از هولناک‌ترین و تراژیک‌ترین فیلم‌های جنایی این لیست است. روزی آدمی را می‌دزدند و به او بدترین و مالیخولیایی‌ترین زندگی ممکن را می‌دهند. اوته سا محکوم به بارها خودکشی می‌شود اما هر بار در زندانی که گیر افتاده دوباره نجات می‌یابد.

این فیلم مخاطب‌اش را با عناصر سینمای جنایی و تریلر یعنی پیچش داستان و تعلیق دوره می‌کند و با ایجاد فضایی معمایی و رعب‌انگیز او را تا پایان، پای خود می‌نشاند. در دنیای ویرانگر این فیلم همه‌ی آدم‌ها درگیر گناهانی هستند که آن‌ها را به چنین دنیایی کشانده است. پیرپسر درنهایت بعد از این همه خشونت و تلخی تبدیل به اثری درباره‌ی هویت می‌شود. فیلمی درباره‌ی جوهره‌ی اصلی انسان و خاطراتی که او را از پای درخواهند آورد.

کپی لینک

۲۸. فیلم خانه ای که جک ساخت

فیلم The House that Jack built

  • کارگردان: لارس فون تریر
  • بازیگران: مت دیلون، اوما تورمن
  • سال انتشار: ۲۰۱۸
  • میانگین امتیازات The House that Jack built در ۶٫۸IMDB
جک قاتلی باهوش است که در یک بازه‌ی چندین ساله دست به قتل‌های زیادی زده و او را تبدیل به یک قاتل سریالی کرده است.

فون تریر نقش مهمی در روبه‌راه کردن سینمای دانمارک داشت. فیلمسازی با یک جهان‌بینی مشخص و خط فکری منحصربفرد. فون تریر تخصص خاصی روی پرداخت فیلم‌های شخصیت‌محور دارد. او کارکترهایی تودرتو می‌سازد و باهاشان روایت را پیش می‌گیرد و می‌رود. خانه‌ای که جک ساخت، روایتی از یکی از همین شخصیت‌هاست. جک قاتلی سریالی است که با وسواس خاصی نقشه می‌کشد و آدم می‌کشد. یک کارکتری با ویژگی‌های چند بعدی که خوراک فیلم‌های جنایی عمیق و پرچالش است.

فون تریر در این فیلم به مطالعه‌ی شخصیت‌هایی می‌پردازد که جنایت تمام هویت‌شان را تعریف می‌کند. جک شخصیت ضداجتماعی است که بیش از آنکه تروماها او را به‌سوی قتل و جنایت هول دهند، ساختارهای روانی و ژنتیکی‌اش این شخصیت را تبدیل به قاتلی بالفطره کرده‌اند. خشونت در این فیلم آنقدر عریان است که در اکران اولیه‌ی این فیلم خیلی از تماشاگران در جشنواره کن از سالن بیرون رفتند. فون تریر در این فیلم به‌طرز عجیبی سعی بر عذاب مخاطب دارد و ذهن یک قاتل سریالی را از نزدیک موشکافی می‌کند. قاتلی که از خون برای خلاقیت استفاده می‌کند.

کپی لینک

۲۷. فیلم مواد فروش

فیلم Pusher

  • کارگردان: نیکلاس ویندینگ رفن
  • بازیگران: کیم بودنیا، زلاتکو بوریچ، مدس میکلسن
  • سال انتشار: ۱۹۹۶
  • میانگین امتیازات Pusher در ۷٫۳IMDB
فرانک بعد از اینکه مواد مخدر زیادی را از دست می‌دهد، بدهکار می‌شود و برای جبران پول آن به باندهای زیرزمینی می‌رود.

مواد فروش یکی از مهمترین و موفق‌ترین فیلم‌های سینمای نوردیک و کشور دانمارک است. این فیلم در دانمارک به موفقیت تجاری فوق‌العاده‌ای رسید تا آنجا که باعث شد چند دنباله برایش ساخته شود. این فیلم اولین فیلم مدس میکلسن است، زمانی که هنوز معروف نشد و کسی نمی‌شناختش. در ابتدا قرار بود که این فیلم تنها یک فیلم کوتاه چند دقیقه‌ای باشد اما زمانی که بودجه‌ی فیلم بالا رفت رفن کارگردان پروژه تصمیم گرفت که قصه‌اش را در قالب یک فیلم بلند بسازد.

این فیلم روایتی درباره‌ی زندگی‌های زیرزمینی در دانمارک است. جایی که هیچکس فکرش را هم نمی‌کند که دانمارک درگیر چنین شبکه‌هایی از فساد باشد. مواد فروش روایتی درباره‌ی زندگی خلافکاری در کشور دانمارک است. فرانک بعد از یک تعقیب‌وگریز مقدار زیادی موادمخدر را از دست می‌دهد و حالا برای جور کردن پولش تنها چند روز زمان دارد. او بخاطر خطری که جانش را تهدید می‌کند وارد باندهای خلافکاری زیرزمینی در دانمارک می‌شود.

کپی لینک

۲۶. فیلم کوبیدن بر در بهشت

فیلم Knockin On Heavens Door

  • کارگردان: توماس جان
  • بازیگران: تیل شوایگر
  • سال انتشار: ۱۹۹۷
  • میانگین امتیازات Knockin On Heavens در ۷/۹IMDB
دو نفر بعد از اینکه می‌فهمند، به بیماری لاعلاجی مبتلا شده‌اند، ماشینی را می‌دزدند و به سفر می‌روند.

کوبیدن بر در بهشت یک فیلم تراژیک از سینمای آلمان است که توانست عنوان پنجمین فیلم پرفروش سال را به‌دست آورد. فیلم در روسیه به محبوبیت فراوانی رسید و در سال ۲۰۰۸ نیز یک بازسازی ژاپنی از آن منتشر شد. این فیلم جنبه‌هایی از گونه‌ی گانگستری، جاده‌ای، کمدی و درام را با هم در یک مجموعه‌ی یکپارچه ترکیب می‌کند و اثری قابل توجه را تحویل تماشاگر می‌دهد. فیلم به‌نوعی یادآور سینمای تارانتینو و پالپ فیکشن اوست و سبک سینمای اروپا و آلمان را نیز با خود به‌همراه دارد.

این فیلم بیانیه‌ای درباره‌ی هدف اصلی زندگی انسان است و این پرسش را مطرح می‌کند که مهمترین مسئله در زندگی ما چه چیزی می‌تواند باشد؟ اگر فقط چند روز زنده بمانید چه خواهید کرد؟ این‌ها سوالات جالبی هستند که فیلم مطرح می‌کند و قهرمانانش به‌دنبال پاسخ به آن‌ها می‌روند. این فیلم یک داستان عمیق و صمیمانه را با خود به‌همراه دارد، تماشاگر درگیر مشکلات قهرمانان می‌شود و رویاهای آنها تبدیل به رویاهای تماشاگر می‌کند برای همین فیلم احساس مخاطب را تحت تاثیر قرار داده و او را وارد فضایی متفاوت از آثار کمدی می‌کند.

کپی لینک

۲۵. فیلم فارگو

فیلم Fargo

  • کارگردان: جوئل کوئن
  • بازیگران: فرانسیس مک‌دورمند
  • سال انتشار: ۱۹۹۶
  • میانگین امتیازات Fargo در ۸٫۱IMDB
جری برای اینکه پولی بهش برسد، نقشه‌ی ربایش زن‌اش را می‌کشد.

قطعا فارگو یکی از مهمترین و قابل بحث‌ترین فیلم‌های کوئن‌ها در کارنامه‌ی کاری‌شان است. فارگو آنقدری خوب از آب درآمد که در شصت و نهمین جشنواره اسکار نامزد دریافت هفت جایزه شد که توانست از میان آن‌ها به دو جایزه اسکار بهترین فیلم‌نامه غیراقتباسی و بهترین بازیگر نقش اول زن دست یابد. فارگو از آن فیلم‌هایی بود که یک سریال نیز براساس‌اش ساخته شد. برادران کوئن نیز به‌عنوان تهیه‌کننده به فضای داستانی محبوب‌شان بخاطر این سریال دوباره بازگشته بودند.

این فیلم جنایی که با ایده‌های سینمای کمدی سیاه همراه است از سبک بصری ویژه‌ای استفاده می‌کند. تمام فیلم در برف و یخ اتفاق می‌افتد، فضایی پرچالش برای روایتی جنایی و پلیسی. فیلم از طرفی درگیر بقا و زنده ماندن در این سرماست و از طرفی دیگر نیز قتلی رخ داده و تعادل جامعه را بهم زده است. فارگو در لایه‌ی زیرین خود روایتی است درباره‌ی اختیار، اراده و زندگی، فیلمی با عناصر سبکی و بصری منحصربفرد که در ذهن مخاطب باقی خواهد ماند.

کپی لینک

۲۴. فیلم رودخانه ویند

فیلم Wind River

  • کارگردان: تیلور شریدان
  • بازیگران: جرمی رنر
  • سال انتشار: ۲۰۱۷
  • میانگین امتیازات Wind River در ۷/۷IMDB
زنی در منطقه‌ی سرخپوستان به قتل می‌رسد. پلیس فدرال کاراگاهی را برای حل این پرونده به منطقه‌ای برفی و سرد می‌فرستد.

رودخانه ویند نئووسترنی شهری است که با ایده‌های سینمای جنایی درهم آمیخته شده است. تیلور شریدان برای نوشتن فیلمنامه‌‌ی این فیلم از هزاران داستان واقعی مردمان بومی آمریکا الهام گرفت و آن را برای افزایش آگاهی در مورد آمار بالای تعرض و قتل در میان زنان بومی آمریکایی ساخت. این فیلم فضایی بسیار هوشمندانه‌ را در دل برف و یخ طراحی می‌کند و بعضی از عناصر وسترن مثل سرخپوستان، قهرمانی خستگی‌ناپذیر و دنیایی بی‌قانون را به دل دنیای امروزی می‌آورد.

کشش‌های تعلیق‌آمیز، لحن سرد، شخصیت‌های پرداخت‌شده، همگی به‌درستی کار می‌کنند و در مسیر جهان‌بینی فیلم پیش می‌روند. رودخانه ویند کم‌کم به یک کنکاش درباره‌ی خانواده، رنج، شفقت و عذاب از دست دادن تبدیل می‌شود و در پایان به‌عنوان یک اعتراض درباره‌ی مسائلی مثل محرومیت‌های سیستماتیک بومیان، بیکاری و مواد مخدر در میان ساکنان این مناطق عمل می‌کند. این فیلم اولین بار در جشنواره ساندنس به‌نمایش درآمد و نقدهای بسیار مثبتی را از سوی منتقدان دریافت کرد.

کپی لینک

۲۳. فیلم بهشت و دوزخ

فیلم High and Low

  • کارگردان: آکیرا کوروساوا
  • بازیگران: توشیرو میفونه
  • سال انتشار: ۱۹۶۳
  • میانگین امتیازات High and Low در ۸/۴IMDB
سهام‌دار ثروتمند یک کارخانه تماس مشکوکی مبنی بر دزدیده شدن فرزندش دریافت می‌کند.

بهشت و دوزخ فیلمی است که رده‌ی آثار جنایی دیگری مثل فرشته مست، سگ ولگرد، بدها خوب می‌خوابند و فیلمی همچون زیستن می‌ایستد. نمایش فساد و تباهی نقطه مشترک این فیلم‌ها است. بهشت و دوزخ که به‌نوعی عناصر فیلم‌های پلیسی ژاپنی را همراه خود دارد (اتفاقی که خود کوروساوا در ژاپن شروع‌اش کرده بود)، داستانی پرتعلیق درباره‌ی اخلاق است. کوروساوا باز هم در این فیلم به‌سراغ ایده‌ی محبوب خود یعنی انسانیت، اخلاق‌گرایی و انسان‌گرایی می‌رود. گوندو که برای رسیدن به موقعیت فعلی‌اش بسیار تلاش کرده با یک پیچش داستانی متوجه می‌شود که اشتباهی در رابطه با دزدیده شدن فرزندش رخ داده و حالا باید در این رابطه تصمیم صریحی بگیرد.

این فیلم نیز همانند دیگر آثار غیرسامورایی کوروساوا در زیرمتنی از ژاپن بعد از جنگ اتفاق می‌افتد. بهشت و جهنم تصویری از شرایط کشوری است که به‌زودی قرار است در آن معجزه اقتصادی به‌وقوع بپیوندد. این فیلم اثری است که با پیچ‌وتاب‌هایی جذاب همراه‌با فیلم‌برداری فوق‌العاده واقعیت‌های فرهنگی، اقصادی و اجتماعی ژاپن آن سال‌ها را نشان می‌دهد. High and Low جدای از دستاوردهای مهم نوآر و پلیسی‌اش اثری اقتباسی که نشان می‌دهد کوروساوا چقدر می‌توانسته در برداشت‌های ادبی بسیار دقیق عمل کند.

کپی لینک

۲۲. فیلم سه بیلبورد خارج از ابینگ میزوری

فیلم Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

  • کارگردان: مارتین مک‌دونا
  • بازیگران: فرانسیس مک‌دورمند، وودی هارلسون، سم راکول
  • سال انتشار: ۲۰۱۷
  • میانگین امتیازات Three Billboards Outside Ebbing, Missouri در ۸٫۱IMDB
مادری برای پیدا کردن قاتل دخترش سه بیلبورد را اجاره می‌کند.

زمانی که این فیلم منتشر شد از منتقد گرفته تا مخاطب همه برایش کف زدند. چراکه هم می‌توانست مخاطب عام را راضی نگه دارد و هم مخاطب خاص را. این فیلم درامی است که از ایده‌های سینمای جنایی استفاده می‌کند و به روایت یک داستان خانوادگی تراژیک می‌رود. دختر یک خانواده‌ی ناکارآمد به قتل می‌رسد و بعد از اینکه پلیس در پیدا کردن‌ قاتل‌اش ناکام می‌ماند مادر او در جاده‌ی خارج از شهر برای پیدا کردن‌اش سه بیلیورد می‌زند. عجب ایده‌ی معرکه و جذابی! درامی که برای بالا بردن ریتم‌اش از سینمای جنایی بهره می‌گیرد.

این اتفاق باعث بوجود آمدن درگیری‌های زیادی بین اهالی می‌شود و همه را بهم می‌ریزد. درواقع قتل مسئله‌ی اصلی این فیلم نیست، چراکه اصلا قاتل نیز پیدا نمی‌شود، چیزی که ایده‌ی اصلی سه بیلبورد خارج از ابینگ میزوری را شکل می‌دهد، روابط خانوادگی و نوع ارتباط میان انسان‌هاست. آدم‌های این روایت همه‌شان در جهان خود غرق شده‌اند و نمی‌توانند از پوسته‌ای که دور خود کشیده‌اند بیرون بیایند.

کپی لینک

۲۱. فیلم شبگرد

فیلم Nightcrawler

  • کارگردان: دان گیلروی
  • بازیگران: جیک جلینهال، ان کیوساک، بیل پکستون
  • سال انتشار: ۲۰۱۴
  • میانگین امتیازات Nightcrawler در ۷٫۸IMDB
بلوم سرگشته و ناامید تصمیم می‌گیرد که از مرگ انسان‌ها فیلم بگیرد و آن را به شبکه‌های تلویزیونی بفروشد.

قبل از هر چیز این جیک جلینهال و ایده‌ی فوق‌العاده‌ی فیلم است که این اثر را تبدیل به یکی از بهترین فیلم‌های دهه‌ی ۲۰۱۰، می‌کند. فیلم با روایت ضدقهرمان خود، استفاده از ایده‌های نئونوآری، بهره‌گیری از المان‌های سینمای جنایی دهه‌ی ۷۰ آمریکا به ترکیب برنده‌ای می‌رسد که برای فیلمسازان جنایی‌ساز تبدیل به یک دفترچه‌ی راهنما می‌شود. پیرنگ قدرتمند این فیلم آنقدر استخوان‌دار است که می‌تواند به‌عنوان یک کلاس درسی برای دانشجویان باشد. شهر در فیلم شبگرد، یک شخصیت دارد، کارکتری که جرم و جنایت، بدبختی و دلهره بخشی از هویت‌اش است.

گیلروی در ابتدا قرار بود که فیلمی درباره‌ی زندگی یک عکاس بسازد اما بعد از اینکه داستانی درباره‌ی شرایط روزنامه‌نگاری خواند، تغییر نظر داد و تصمیم گرفت که بجای یک قهرمان ضدقهرمان داشته باشد. ضدقهرمانی که زندگی‌اش طبق ایده‌های روزنامه‌نگاری غیراخلاقی، سرمایه‌داری و تقاضای مصرف‌کننده نوشته شده باشد. شبگرد داستان مردی است که از فجایع انسانی فیلم می‌گیرد و آن را به شبکه‌های پرمخاطب می‌فروشد. از آن طرف هم مخاطب‌های این شبکه‌های هولناک صف کشیده‌اند تا شاهد تصاویر آزاردهنده‌ای از نابودی و مرگ آدم‌ها باشند.

کپی لینک

۲۰. فیلم بد ها خوب می‌ خوابند

فیلم The Bad Sleep Well

  • کارگردان: آکیرا کوروساوا
  • بازیگران: تاکاشی شیمورا، توشیرو میفونه
  • سال انتشار: ۱۹۶۰
  • میانگین امتیازات The Bad Sleep Wellدر ۸IMDB
دختر مدیرعامل یک شرکت ثروتمند با منشی پدرش ازدواج می‌کند. اما ماجرای یک قتل همه چیز را بهم می‌ریزد.

زمانی‌که استودیو توهو به‌خاطر هزینه‌های بیش از حد فیلم دژ پنهان از کوروساوا ناراحت شده بود، کوروساوا تصمیم گرفت که استودیوی خود را برپا کند و برای احترام به حقوق مخاطب اثری اجتماعی بسازد. بنابراین این فیلم را می‌توان اولین اثر مستقل کوروساوا در نظر گرفت، فیلمی که تبدیل به جسورانه‌ترین و سیاسی‌ترین فیلم او شد. The Bad Sleep Well، یک نوآر جنایی از کوروساوا است که در ژاپن پس از جنگ اتفاق می‌افتد. کوروساوا در سه فیلم دیگر خود یعنی بهشت و دوزخ، فرشته مست و سگ ولگرد نیز ژانر نوآر را بررسی می‌کند و استعدادش را در این زمینه نشان می‌دهد. قهرمان تنهای این فیلم که نقش‌اش را توشیرو میفونه بازی می‌کند، قهرمان دو فیلم دیگر کوروساوا یعنی یوجیمبو و سانجورو نیز است، چراکه هر سه تای آن‌ها قرار است با فساد مبارزه کنند.

سکانس ابتدایی این فیلم با یک مراسم عروسی برگزار می‌شود، پلان‌هایی طلایی که تا همیشه از لحاظ بررسی سبک بصری و روایی ماندگار خواهد بود تا جائی که فورد کاپولا بعد از موفقیت پدرخوانده‌اش آشکار کرد که سکانس عروسی دختر ویتو کورلئونه را با الهام از اثر جنایی کوروساوا ساخته است. بدها خوب می‌خوابند یکی از سه اقتباس کوروساوا از شکسپیر است که می‌توان رد هملت را در این فیلم پیدا کرد.این فیلم را می‌توان برداشت دیگری از زیستن و فرشته مست کوروساوا در نظر گرفت، زمانی‌که کوروساوا آزادی عمل چندانی برای نمایش هرچه بیشتر فساد و عواقب بروکراسی نداشت.

کپی لینک

۱۹. فیلم زندانیان

فیلم Prisoners

  • کارگردان: دنی ویلنوو
  • بازیگران: هیو جکمن، جیک جلینهال
  • سال انتشار: ۲۰۱۳
  • میانگین امتیازات Prisoners در ۸٫۲IMDB
دختری در روز عید شکرگزاری دزدیده می‌شود. کاراگاه پلیس یک مرد کم‌عقل را به‌عنوان یک مظنون دستگیر می‌کند.

فیلم زندانیان یکی از تکان‌دهنده‌ترین و تراژیک‌ترین فیلم‌های جنایی این لیست است. فضاسازی این فیلم فوق‌العاده جذاب و حساب‌شده از آب درآمده است، یک اتمسفری تلخ، سرد و تکان‌دهنده. زندانیان برای روایت قصه‌اش دست به موقعیت‌سازی می‌شود. فیلمساز همه‌ی شخصیت‌هایش را در یک زندان فرضی گیر می‌اندازد. همه‌ی این کارکترها می‌خواهند از موقعیتی که در آن گرفتار آمده‌اند، خود را رهایی ببخشند. یکی‌شان به‌دنبال قاتل است، یکی می‌خواهد دخترش را پیدا کند و یکی هم در حال شکنجه دادن متهم است.

با توجه به این تحلیل‌ها فیلمساز بهترین و مطمئن‌ترین اسم را برای اثرش انتخاب کرده است. همه‌ی شخصیت‌ها زندانی هستند و همه‌ی آن‌ها در حال شکنجه دیدن. که درنهایت همه‌ی این‌ها به یک پیچش داستانی تکان‌دهنده ختم می‌شوند. به جز عناصر سبک روایی فیلم این بازی بازیگران است که تلخی فضا را دوچندان می‌کند. هیو جکمن و پل دنو در بهترین حالت خود ظاهر می‌شوند. آن‌ها در قالب یک فرم می‌دانند که در چه جهانی در حال قدم زدن هستند و باید چگونه روایت فیلم را به مخاطب انتقال دهند.

کپی لینک

۱۸. فیلم در بروژ

فیلم In Bruges

  • کارگردان: مارتین مک‌دونا
  • بازیگران: کالین فارل، برندن گلیسون
  • سال انتشار: ۲۰۰۸
  • میانگین امتیازات In Bruges در ۷٫۹IMDB
دو آدمکش ایرلندی برای دریافت دستورات تازه به بروژ می‌روند. اما تنها یکی‌شان دستور مخفیانه‌ای دریافت می‌کند.

این فیلم یکی از بهترین کمدی سیاه‌های تاریخ سینماست که در آن کالین فارل و برندن گلیسون دو بازیگر مورد علاقه‌ی مک‌دونا بهترین بازی‌های عمرشان را ارائه می‌دهند. این دو نفر در فیلم در بروژ تبدیل به یکی از مهمترین قاتلین قراردادی تاریخ سینما می‌شوند، کارکترهایی که روی شخصیت‌های قاتل بعد از خود تاثیرات بسیاری گذاشتند. ری و کن دو قاتل در بروژ مجبور می‌شوند برای مدتی در بلژیک زندگی کنند تا از بالا دستورات برسد. اما در میان قاتلین قراردادی این فیلم قانون عجیبی وجود دارد، قانونی که فیلم را به‌سمت یک کمدی سیاه می‌کشاند و به‌عنوان یک حادثه محرک عمل می‌کند.

ایده‌ی ابتدایی مک‌دونا این بوده است: چه می‌شود اگر قاتلین خودشان را شکار کنند؟ مک‌دونا در این فیلم چنان ماهرانه دست به ترکیب سینمای کمدی، درام و جنایی می‌زند که مخاطب با خودش می‌گوید که کارگردان چگونه از یک ایده‌ی ساده به چنین ترکیب منحصربفردی رسیده است. این فیلم درنهایت در ابعاد زیرین خود تبدیل به اثری درباره‌ی بخشش و رستگاری می‌شود، اثری درباره‌ی گناه و زندگی.

کپی لینک

۱۷. فیلم ریفیفی

فیلم Rififi

  • کارگردان: ژول داسن
  • بازیگران: ژان سروه
  • سال انتشار: ۱۹۵۵
  • میانگین امتیازات Rififi در ۸٫۱IMDB
گروهی از سارقان با سابقه تصمیم می‌گیرند که دست به سرقت بزرگی بزنند.

ژول داسن در حالی این فیلم را ساخت که چیز زیادی در اختیارش قرار نداده بودند. نه بودجه‌ی آنچنانی نصیب‌اش شده بود و نه بازیگران مطرحی در پروژه‌اش استخدام شده بودند. با اینحال فیلم در اکران اولیه مورد توجه تماشاگران و منتقدان قرار گرفت و داسن برای آن جایزه بهترین کارگردانی را از جشنواره کن برد. فیلم ریفیفی تا مدت‌ها در بسیاری از کشورهای اروپایی و آمریکایی ممنوع اعلام شد، چراکه روایت حاوی یکی از مهم‌ترین و برجسته‌ترین سکانس‌های دزدی در سینماست. بسیاری از منتقدان سرقت به‌تصویر کشیده شده در فیلم را کلاس درس بزرگی برای آموزش سرقت می‌دانستند.

ژول داسن پس از اینکه در جنبش مک‌کارتیسم در فهرست سیاه قرار گرفت، دیگر نتوانست در هالیوود بماند. او به فرانسه رفت و در آن‌جا یکی از بهترین فیلم‌های نوآر فرانسوی را با وجود عدم میل‌اش به رمان منبع اصلی ساخت. داستان فیلم از این قرار است که چند گنگستر نقشه‌ی دزدی از یک جواهر فروشی را می‌کشند. عملیاتی که بسیار ناممکن به‌‌نظر می‌رسد. رمان ریفیفی به عقیده بیشتر فیلمسازان فرانسوی بدترین انتخاب برای یک اقتباس جنایی بود. ژول داسن برای به‌دست آوردن مجوز کار در فرانسه، مجبور بود تا کارگردانی این فیلم را برعهده بگیرد. بعد از ساخت این فیلم ازقضا قرعه به‌نامش افتاد و ریفیفی تبدیل به اثری ماندگار در تاریخ سینمای جهان شد.

کپی لینک

۱۶. فیلم تسخیرناپذیران

فیلم The Untouchables

  • کارگردان: برایان دی پالما
  • بازیگران: شون کانری، رابرت دنیرو، کوین کستنر
  • سال انتشار: ۱۹۸۷
  • میانگین امتیازات The Untouchables در ۷٫۸IMDB
شیکاگو به‌دست مافیا و گنگسترها اداره می‌شود. در این‌ میان ماموری از خزانه‌دای مأموریت پیدا می‌کند تا خطرناک‌ترین‌شان را به دام بیندازد.

تسخیرناپذیران، اثری جنایی و مافیایی است که برایان دی پالما آن را براساس کتابی به‌همین نام و رویدادهای واقعی ساخت، اگرچه بیشتر اتفاقات داخل فیلم تخیلی است. آل کاپون شخصیتی واقعی در جهان تبهکاران و گنگسترها بود، یک خلافکار خطرناک در شیکاگو که تبدیل به یک نماد ضدقانون در آمریکا شده بود. فیلم به دوران یکه‌تازی مافیا در آمریکا می‌رود، زمانی‌که آل کاپون و دیگر دسته‌های گنگستری تمامی افراد پلیس و مقامات شهرها و ایالات را می‌خریدند و کسی نیز جلودارشان نبود. داستان از دید مجریان قانون روایت می‌شود و کوین کستنر نقش شخصیت اصلی و قهرمان ماجرا را بازی می‌کند، کسی که نقش‌های کوتاه و مکمل رابرت دنیرو و شون کاری اجازه نمی‌دهد تا همه‌ی خودش را ارائه دهد.

تسخیرناپذیران پس از صورت زخمی دومین فیلم برایان دی پالما است که در دنیای مافیا و خشونت اتفاق می‌افتد. فیلم با بودجه‌ی 25 میلیون دلاری خود به فروش چشمگیری رسید و توجه منتقدان را نیز به خود جلب کرد. تسخیرناپذیران همچنین در جوایز اسکار ۴ مامزدی را به‌دست آورد که در این بین شون کانری توانست جایزه بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را ببرد.

کپی لینک

۱۵. فیلم دختر گمشده

فیلم Gone Girl

  • کارگردان: دیوید فینچر
  • بازیگران: بن افلک، رزاموند پایک
  • سال انتشار: ۲۰۱۴
  • میانگین امتیازات Gone Girl در ۸٫۱IMDB
زنی روزی از خانه بیرون می‌زند و دیگر برنمی‌گردد. در این شرایط همه همسرش را مظنون اصلی معرفی می‌کنند.

دختر گمشده را می‌توان در بیشتر لیست‌های فیلم‌های جنایی و معمایی پیدا کرد. این فیلم تبدیل به پرفروش‌ترین اثر دیوید فینچر شد هر چند که بهترین فیلم او نیست، فیلمی که با اقتباس از رمانی به‌همین نام و نوشته‌ی خود فیلمنامه‌نویس ساخته شد. ایمی الیوت فینچر یکی از پیچیده‌ترین و پرپرداخت‌ترین شخصیت‌های زن سینما است. کارکتری که فینچر آرام‌آرام به او نزدیک می‌شود و لایه‌های روانی‌اش را موشکافی می‌کند. یک شرور تمام‌عیار که با ظرافت خاصی یک شخصیت مدرن را در فیلمنامه‌ای مدرن بازی می‌کند.

شرور این فیلم یک قربانی را پیدا می‌کند و به لطف شبکه‌های اجتماعی، جنبش‌های فمنیستی و خبرنگاران منتظر سوژه روزگارش را سیاه می‌کند. این فیلم با پیچش داستانی منحصربفردش و رخنه در زندگی‌های عادی یک جامعه‌ی عادی تریلری معمایی جنایی را تحویل‌مان می‌دهد که پله‌به‌پله با استفاده از روند زندگی و تفکرات کارکترهایش معماهایش را بسط می‌دهد و یکی‌یکی حل‌شان می‌کند.

کپی لینک

۱۴. فیلم ام

فیلم M

  • کارگردان: فریتس لانگ
  • بازیگران: پیتر لوره، اوتو ورنیک
  • سال انتشار: ۱۹۳۱
  • میانگین امتیازات M در ۸/۳IMDB
کودکان زیادی در برلین ناپدید می‌شوند و به قتل می‌رسند. در این شرایط پلیس به‌جز نامه‌هایی که قاتل برای روزنامه‌ها فرستاده شواهد زیادی در دست ندارد.

لانگ در جایی اعلام می‌کند که این فیلم یک هشدار خواهد بود، هشدار برای مادرانی که از کودکان خود غافل‌اند. این فیلم آنقدر جلوتر از زمان خودش است که در سال 2019 یک مینی‌سریال شش قسمتی براساس این فیلم ساخته شد. تعلیق، نوع فیلم‌برداری، نورپردازی، لوکیشن‌ها، تفکرات ضد نازیسم خصوصیاتی هستند که تماشاگر را به درون روایت هدایت می‌کند. بعد از اکران و توقیف این فیلم در آلمان، فریتز لانگ از کشور فرار می‌کند. ام هم از نظر فنی و هم روانی اثری قدرتمند خواهد بود اثری که آنچنان دقیق مسائل اجتماعی و روانشناختی را دراماتیزه کرده که همچنان بعد از 90 سال محبوب منتقدان است.

M اولین فیلم ناطق فریتز لانگ است که با کمک همسرش فیلمنامه‌ی آن را به نگارش درآورد. این فیلم، نمایشی نوآورانه از بکارگیری نماهای بلند و لایت موتیفی از موسیقی است که باعث پرداختی گیرا از درام شده است. ام یک اثر جاودانه و تاثیرگذار از سینمای کلاسیک خواهد بود که از آن به‌عنوان یکی از بهترین فیلم‌های تمام دوران یاد می‌شود، فیلمی که تاثیری دوری‌ناپذیر بر سینمای جنایی و تریلرها گذاشت. M اکنون مورد تحسین زیادی از منقدان قرار گرفته و آنها این فیلم را یک تریلر روان‌شناختی برجسته با تصاویری گیرا از جامعه‌ای مدرن می‌دانند. این فیلم یکی از بهترین فیلم‌های اکسپرسیونیستی آلمان است که فریتز لانگ به دلیل نوع جهان‌بینی‌ و تفکرات انتقادی جاری در نمایش، آن را بهترین اثر خودش می‌داند.

کپی لینک

۱۳. فیلم دایره سرخ

فیلم Le Circle Rouge

  • کارگردان: ژان پل ملویل
  • بازیگران: آلن دلون، ایو مونتان، جیان ماریا ولونته
  • سال انتشار: ۱۹۷۰
  • میانگین امتیازات Le Circle Rouge در ۷٫۹IMDB
یک مجرم و سارقی که تازه از زندان آزاد شده است، نقشه‌ی یک دزدی بزرگ را با هم می‌کشند.

دایره سرخ و سامورایی حکم معجزه‌هایی را داشتند که ملویل توانست آن‌ها را به سینما هدیه دهد. ملویل با تجربه‌ای که از خلق جف کاستلو به‌دست آورده بود به ارتش سرخ آمد و دوباره کاستلو را به شیوه‌ای متفاوت‌تر خلق کرد. دایره سرخ باز هم سردی سامورایی را همراه خود دارد، گویا ملویل پی برده بود که راز یک اثر جنایی چالش‌برانگیز ایجاد اتمسفری است کمتر شناخته شده.

او در این فیلم هم دفترچه راهنمای دوباره‌ای برای خلق شخصیت‌های ضدقهرمان می‌نویسد و هم برای فیلم‌های زیرژانر سرقت. فیلم‌های بسیاری بعد از این، از دایره‌ سرخ الگوبرداری کردند. دایره سرخ یک اثر تمام عیار است، لحظه به لحظه‌اش مثل یک کلاس فیلمسازی است که نوع روایت‌اش هنوز هم در سینما نظیر ندارد. فضاسازی و سرمایش هم به جان قصه‌ی دزد و پلیسی‌اش می‌افتد و جهانی را خلق می‌کند، بی‌رقیب!

کپی لینک

۱۲. فیلم سامورایی

فیلم Samourai

  • کارگردان: ژان ملویل
  • بازیگران: آلن دلون
  • سال انتشار: ۱۹۶۷
  • میانگین امتیازات Samourai در ۸IMDB
قاتل خونسردی به یکی از شاهدان قتل رحم می‌کند و او را نمی‌کشد.

سامورایی علاوه بر اینکه یکی از آثار مهم موج نوی سینمای فرانسه به‌شمار می‌آید، بهترین اثر کارنامه‌ی ملویل نیز هست. ملویل در سامورایی یکی از منحصربفردترین و جذاب‌ترین آدمکش‌های تاریخ سینما را می‌سازد. آلن دلون در سامورایی نقش یک قاتل خونسرد و سنگی را بازی می‌کند، کسی که در تنهایی پیش می‌رود و و ظایف‌اش را به‌خوبی انجام می‌دهد. سامورایی‌ ملویل تبدیل به دفترچه راهنمایی برای خلق کارکترهای آدمکش و پلیس‌های خاکستری شد. فیلمسازان بسیاری از این دو کارکتر ملویل الگوبرداری کردند.

سامورایی در فضایی سرد روایت می‌شود، اتمسفری خاص که تعلیق عجیبی را به جان تماشاگر می‌اندازد و او را با قصه همراه می‌کند. اثری جنایی و نئونوآور که با تحسین منتقدان همراه بود و توانست توجهات را به خود جلب کند. ملویل که این اثر را برای آلن دلون نوشته بود، بسیار مورد تمجید قرار گرفت و منتقدان دلون را برای بازی فوق‌العاده‌اش ستودند. این فیلم یکی از تاثیرگذارترین فیلم‌های تاریخ سینما است، اثری که کارگردانان بزرگی مثل اسکورسیزی، تارانتینو، فورد کاپولا، فینچر، برتولوچی همگی از آن الهام گرفته‌اند و جیم جارموش نیز در یک بازسازی به‌نام گوست داگ به سامورایی ملویل ادای احترام کرد.

کپی لینک

۱۱. فیلم شمال از شمال غربی

فیلم North by Northwest

  • کارگردان: آلفرد هیچکاک
  • بازیگران: کری گرانت، اوا ماری سنت
  • سال انتشار: ۱۹۵۹
  • میانگین امتیازات North by Northwest در ۸٫۳IMDB
مردی به اشتباه توسط یک سیستم جاسوسی دزدیده می‌شود.

شمال از شمال‌غربی یکی دیگر از فیلم‌های هیچکاک در این لیست است. این فیلم نه تنها یکی از بهترین فیلم‌های سینمای تریلر و جنایی است بلکه عنوان یکی از بهترین فیلم‌های کارنامه‌ی هیچکاک را هم دارد. چیزهای زیادی در این فیلم هست که می‌تواند شما را به‌عنوان یک مخاطب عام و یا یک دانشجوی سینما به خود جذب کند. اول اینکه این فیلم را ببینید تا بفهمید که اصلا تریلر به چه معناست، دوم اینکه سکانس‌های اکشن بسیاری در این فیلم وجود دارد که منبع الهام، ارجاع و اقتباس بسیاری از فیلم‌های اکشن پس از خود شده‌اند.

درنهایت این موسیقی فیلم و کری گرانت نیز هستند که شما را جذب خود می‌کنند. کری گرانت در شمال از شمال‌غربی نقش مرد بدشانسی را بازی می‌کند که به اشتباه توسط یک تشکیلات مخفی ربوده می‌شود. همان قصه‌ی مورد علاقه و پرتعلیق هیچکاک از مسئله‌ی هویت.

کپی لینک

۱۰. فیلم مخمصه

فیلم Heat

  • کارگردان: مایکل مان
  • بازیگران: آل پاچینو، رابرت دنیرو
  • سال انتشار: ۱۹۹۵
  • میانگین امتیازات Heat در ۸٫۳IMDB
یک سارق در حال برنامه‌ریزی برای سرقتی بزرگ است که کاراگاه کارکشته‌ای ردشان را می‌زند.

مخمصه مهم‌ترین و بهترین فیلم کارنامه‌ی مایکل مان است. مایکل مان در شرایطی این فیلم را ساخت که بهترین بازیگران تاریخ سینما را در اختیار داشت. هم یک قصه‌ی عالی و هم بازیگرانی که خوراک‌شان سینمای جنایی و گنگستری است و حتی از خود خلافکاران هم بهتر با این دنیای زیرزمینی آشنایی دارند! در این فیلم آل پاچینو نقش کاراگاهی را بازی می‌کند که شغل‌اش تبدیل به منتهای زندگی‌اش شده است و از آن طرف هم رابرت دنیرو در نقش گنگستری ظاهر می‌شود که پاچینو به‌دنبال‌اش است و ازقضا هم او نیز تعلق خاطر خاصی نسبت به شغل‌اش دارد.

رویارویی این دو جهان متفاوت که اشتراکات و پیچیدگی‌های خودشان را دارند، جهان هولناک و ازهم گسسته‌ی این فیلم را می‌سازد. فیلم مخصمه با سکانس‌های اکشن و زدوخوردهایش بسیار مورد توجه این ژانر است اما بیش از هر چیزی این فضاسازی روایت است که به چشم می‌آید. از همان ابتدا فضای نوآری مخمصه راوی قصه‌ای پرتلاطم خواهد بود.

کپی لینک

۹. فیلم رفتگان

فیلم The Departed

  • کارگردان: مارتین اسکورسیزی
  • بازیگران: جک نیکلسون، لئوناردو دی‌کاپریو، مت دیمون
  • سال انتشار: ۲۰۰۶
  • میانگین امتیازات The Departed در ۸٫۵IMDB
یکی از ماموران پلیس ماموریت پیدا می‌کند که با نفوذ در یک گروه گنگستری سردسته‌شان را تحت نظر بگیرد.

رفتگان همانند دیگر فیلم‌های مهم اسکورسیزی فیلمی پر بازیگر البته با چهره‌های مشهوری است. از همه مهم‌تر اینکه اسکورسیزی با این فیلم سرانجام توانست، به جایزه اسکار بهترین کارگردانی برسد. فرصتی که این آکادمی با فیلم‌های گنگستری خوب دیگر اسکورسیزی از او دریغ کرده بود. این فیلم که از روی یک اثر هنگ‌کنگی به نام اعمال شیطانی ساخته شده است با بودجه‌ی ۹۰ میلیونی خود چندین برابر آن را فروخت.

این فیلم جنایی و پلیسی از یک پیچش داستانی خیره‌کننده برخوردار است، عنصری که به دور از کلیشه‌های رایج ژانری در درون روایت می‌خزد و در بهترین زمان ممکن خودش را رو می‌کند. رفتگان از نظر کارگردانی پر از سکانس‌هایی با ترکیب‌بندی‌های فوق‌العاده‌ای است. جائی که بیلی برای اولین بار به هویت کالین پی می‌برد یکی از خیره‌کننده‌ترین سکانس‌های این فیلم از نظر کارگردانی است. اسکورسیزی در این قاب‌بندی همه‌ی آنچه که در جهان این فیلم می‌گذرد را به‌تصویر می‌کشد.

کپی لینک

۸. فیلم مخمل آبی

فیلم Blue Velvet

  • کارگردان: دیوید لینچ
  • بازیگران: ایزابلا روسلینی، کایل مک لاک‌لن
  • سال انتشار: ۱۹۸۶
  • میانگین امتیازات Blue Velvet در ۷٫۷IMDB
دانشجویی در یک زمین متروکه تکه‌ای از گوش بریده‌ی انسان را پیدا می‌کند.

مخمل آبی در کارنامه‌ی دیوید لینچ به معنای شروع یک مسیر تازه برای او بود. کسی که فیلم کله‌پاک‌کن را ساخته بود، حالا از آن سینما رد شده بود و خودش را برای سینمای جنایی آماده می‌کرد. این فیلم را می‌توان بهترین اثر دیوید لینچ نامگذاری کرد، چراکه خیلی سرراست و ساده به‌سراغ جهان مورد نظر صاحب‌اش می‌رود. جهان هولناک مخمل آبی همه‌ی آن چیزی از تاریکی است که لینچ دوست دارد، به‌تصویر بکشد.

در دنیای سورئال مخمل آبی که توهم و واقعیت در حال کمرنگ کردن مرز میان خودشان هستند، قهرمان قصه با پیدا کردن یک گوش بریده شده به‌سوی دنیای تبهکاران کشیده می‌شود. جائی که کارکترها از لحاظ روانشناختی و ایده‌های فرویدی توسط فیلمساز پرداخت شده‌اند و برای مخاطب نمایانگر جهانی پر از پیچیدگی و مالیخولیا هستند.

کپی لینک

۷. فیلم مظنونین همیشگی

فیلم The Usual Suspects

  • کارگردان: برایان سینگر
  • بازیگران: استیون بالدوین، بنیسیو دل تورو، کوین اسپیسی
  • سال انتشار: ۱۹۹۵
  • میانگین امتیازات The Usual Suspects در ۸٫۵IMDB

فیلم مظنونین همیشگی نیز یکی دیگر از فیلم‌های مهم و البته شناخته شده‌ی این لیست است. این فیلم نیز جلوتر از زمان خود ساخته شد و توانست چند جایزه اسکار را هم ببرد. مظنونین همیشگی صاحب یکی از بی‌نقص‌ترین فیلمنامه‌های تاریخ سینماست. روایتی غیرخطی که به بررسی یک پرونده‌ی پر از قتل و خشونت می‌پردازد. این فیلم جنایی که با زیرژانر معمایی نیز هم‌پوشانی دارد، داستان چند خلافکار را در این بین پی می‌گیرد که همزمان با یکدیگر دستگیر می‌شوند.

مظنونین همیشگی که یکی از برترین پایان‌بندی‌های تاریخ سینما را همراه خود دارد، به‌عنوان یک دفترچه راهنما نیز عمل می‌کند، به‌طوری که بسیاری از فیلم‌های زیرژانر جنایی و سرقت از سکانس دزدی الماس در این فیلم ایده‌یابی کردند. پیچش داستانی قدرتمند، بازی‌های جذاب، قصه‌ای حساب‌شده و معمایی که خیلی جذاب حل می‌شود، این فیلم را تبدیل به اثری برای تمام دوران کرده است.

کپی لینک

۶. فیلم محله چینی ها

فیلم Chinatown

  • کارگردان: رومن پولانسکی
  • بازیگران: جک نیکلسون، فی داناوی
  • سال انتشار: ۱۹۷۴
  • میانگین امتیازات Chinatown در ۸٫۱IMDB
یک کاراگاه خصوصی متخصص در خیانت‌های زناشویی به‌طور اتفاقی درگیر یکی از پرونده‌های پیچیده‌ی قتلی در نیویورک می‌شود.

فیلم محله چینی‌ها نیز یکی دیگر از آثار مشهور و شناخته‌شده‌‌ی این لیست است. محله چینی‌ها اثری ماندگار و مهم در طیف آثار جنایی است که که به‌عنوان یک دفترچه‌ی راهنما برای سازندگان این دسته‌ی ژانری عمل می‌کند. این فیلم روزهای اوج رومن پولانسکی را به‌تصویر می‌کشد، روایتی درباره‌ی قدرت، فساد و یک جک نیکلسون و فی داناوای که در منتهای توانایی خودشان هستند. در محله چینی‌ها جک نیکلسون نقش یک کاراگاه خصوصی را بازی می‌کند. یک کاراگاه سنتی و کلاسیک. او که متخصص در پرونده‌ی خیانت‌های زناشویی است، پایش به یک پرونده‌ی قتل پیچیده‌ای کشیده می‌شود.

این فیلم همه‌ی المان‌های سینمای جنایی را همراه خود دارد. از پیچش داستانی عمیق و قدرتمندش گرفته تا جرم و جنایت و قتل. این نکته را هم باید در نظر داشت که فیلم در زیرمتنی از مشکلات زیست‌محیطی، سیاسی و اجتماعی اتفاق می‌افتد که همین رویکرد، اثر را استخوان‌دارتر می‌کند و از کلیشه‌های ژانر نجات می‌دهد.

کپی لینک

۵. فیلم سکوت بره ها

فیلم The Silence of the Lambs

  • کارگردان: جاناتان دمی
  • بازیگران: جودی فاستر، آنتونی هاپکینز
  • سال انتشار: ۱۹۹۱
  • میانگین امتیازات The Silence of the Lambs در ۸٫۶IMDB
استارلینگ برای پیدا کردن یک قاتل زنجیره‌ای با دکتر لکتر، یک نابغه‌ی خطرناک ملاقات می‌کند.

سکوت بره‌ها یک اثر ترکیبی در حیطه‌ی ژانر است. این فیلم ایده‌های سینمای جنایی، پلیسی و وحشت را در یکدیگر می‌آمیزد و آنچه حاصل می‌شود یکی از بهترین فیلم‌های روانشناختی در حوزه‌ی قاتلان سریالی است. سکوت بره‌ها یکی از معدود فیلم‌هایی بود که بسیار جلوتر از زمان خودش ساخته شد. این فیلم که براساس رمانی به‌همین نام و نوشته‌ی توماس هریس ساخته شده است، اثری که در همه‌ی شاخه‌های اصلی اسکار برنده‌ی جایزه شد.

سکوت بره‌ها یکی از بهترین تدوین‌های موازی تاریخ سینما را در خود جای داده است، زمانی که پلیس به دنبال یک قربانی می‌گردد و به اشتباه در یک خانه‌ی دیگر را می‌زند. این فیلم همچنین از لحاظ مطالعه‌ی شخصیتی اثری به‌شدت عمیق است. فیلمی که در طراحی بکگراندهای چالش‌برانگیز برای کارکترهایش خیلی خوب عمل می‌کند. سکوت بره‌ها روایت ترسناکی است به اعماق روان انسان‌ها. تروماهایی که آینده‌ی آدمی را رقم می‌زنند.

کپی لینک

۴. فیلم راننده تاکسی

فیلم Taxi Driver

  • کارگردان: مارتین اسکورسیزی
  • بازیگران: رابرت دنیرو، جودی فاستر
  • سال انتشار: ۱۹۷۶
  • میانگین امتیازات Taxi Driver در ۸٫۲IMDB
تراویس برای ادامه‌ی شعار جنگ ویتنام دست به خشونت می‌زند و قصد پاکسازی جامعه را دارد.

راننده تاکسی را دیگر همه می‌شناسند. پروژه‌ای که بزرگان تاریخ سینما را دور هم جمع کرد تا چنین اثر محشری ساخته شود. پل شریدر برای اسکورسیزی این فیلم را نوشت و با همین فیلم توانست عمده شهرت‌اش را بدست آورد. جالب اینجاست که این اولین تجربه‌ی نویسندگی او در حیطه‌ی سینمای بلند بود. راننده تاکسی یک تریلر نئونوآر روانشناسانه با ایده‌های سینمای جنایی است که یکی از مشهورترین شخصیت‌های تاریخ سینما یعنی تراویس بیکل را همراه خود دارد. این فیلم تبدیل به یکی از جنجال‌برانگیزترین و پرچالش‌ترین فیلم‌های تاریخ سینما شد، اثری که هنوز هم نقدهای بسیاری در رابطه‌اش می‌نویسند.

دنیای راننده تاکسی، جهانی کثیف و پر از شرارت است. تراویس که از مشکل بی‌خوابی رنج می‌برد راننده‌ی تاکسی شب‌های نیویورک است. او بخاطر شغل‌اش با انواع و اقسام جنایت‌های این شهر آشنا می‌شود. این فیلم از جنبه‌های گوناکونی ارزش دیدن دارد. اول اینکه راننده تاکسی یک اثر شخصیت‌محور است، فیلمی که در خلق یک شخصیت پیچیده، به‌شدت عالی عمل کرده است. درواقع همه چیز این فیلم را شخصیت تراویس جلو می‌برد. تروماهایش، تاریکی‌اش، خشونت‌اش، نافرمانی‌اش، طغیان‌اش. این فیلم ضدجنگ درنهایت تبدیل به تصویری از یک جامعه‌ی نابود شده در دوران پس از جنگ می‌شود.

کپی لینک

۳. فیلم پنجره عقبی

فیلم Rear Window

  • کارگردان: آلفرد هیچکاک
  • بازیگران: جیمز استوارت، گریس کلی
  • سال انتشار: ۱۹۵۴
  • میانگین امتیازات Rear Window در ۸٫۵IMDB
یک عکاس خبری که با دوربین‌اش همسایه‌های خود را دید می‌زند، متوجه اتفاقاتی مشکوک در اطراف‌اش می‌شود.

هیچکاک را که دیگر همه می‌شناسند. پدر همه‌ی تریلرهای سینما! کسی که عنصر تعلیق را در سینمایش به حد اعلا رساند و باعث شد که ژانر تریلر و یا همان تعلیق پا بگیرد و به دست ما برسد. فیلم پنجره عقبی که عنوان یکی از بهترین فیلم‌های دلهره‌آور تاریخ سینما را همراه خود دارد بخاطر عنصر جنایت با ژانر جنایی نیز همپوشانی می‌کند.

این فیلم که تنها در یک تک لوکیشن اتفاق می‌افتد روایت یک عکاس خبری است که حالا بخاطر شکستگی پایش خانه‌نشین شده و دوران بهبودی‌اش را طی می‌کند. او از شمه‌ی خبرنگاری‌اش استفاده می‌کند و آپارتمان‌های روبه‌روی پنجره‌ی اتاق‌اش را دید می‌زند. تا اینکه روایت وارد بحران می‌شود و خبرنگار قصه چیزی که نباید ببیند را می‌بیند. جیمز استوارت، گریس کلی و معمایی که هر لحظه پیچیده‌تر می‌شود و در ساختار فیلم نفوذ می‌کند عناصری هستند که اثر را تبدیل به یکی از بهترین فیلم‌های کارنامه‌ی هیچکاک می‌کنند.

کپی لینک

۲. فیلم خاطرات قتل

فیلم Memories of Murder

  • کارگردان: بونگ جون هو
  • بازیگران: سونگ کانگ هو، کیم سانگ کیونگ
  • سال انتشار: ۲۰۰۳
  • میانگین امتیازات Memories of Murder در ۸٫۱IMDB
دو کاراگاه مسئول رسیدگی به پرونده‌ی قتل چند زن می‌شوند. آن‌ها هیچ ایده‌ای برای پیدا کردن قاتل ندارند و تنها مظنونان را کتک می‌زنند.

تریلرها و آثار جنایی کره‌ای در دنیای امروز سینما بیش از فیلم‌های جنایی کلاسیک غربی مخاطب و دنبال‌کننده دارند. این فیلم‌ها با فاصله گرفتن از پارادایم‌های سنتی سینمای پلیسی و جنایی دست به نوآوری‌هایی زده‌اند که به جهان واقعی این روزها نزدیکتر است. تریلرهای کره‌ای جهان‌های تیره و تاری برای مخاطب خلق می‌کنند، نور امیدی در آن‌ها تابیده نمی‌شود و این تنها تباهی و سیاهی است که در این میان جولان می‌دهد.

فیلم خاطرات قتل داستان کاراگاهانی است که در پیدا کردن یک قاتل زنجیره‌ای عاجز مانده‌اند. در دنیای این فیلم زن‌ها به‌سان آنچه که در دیگر تریلرهای کره‌ای اتفاق می‌افتد، قربانی هستند. ماموران پلیس هیچ عرضه‌ای از خود نشان نمی‌دهند و گاها باعث مزاحمت نیز برای دیگران می‌شوند. خاطرات قتل که بر پایه‌ی یک پرونده‌ی واقعی ساخته شده است از آن فیلم‌هایی بود که توجه منتقدان را به سوی تریلرهای کره‌ای جذب کرد.

کپی لینک

۱. فیلم هفت

فیلم Seven

  • کارگردان: دیوید فینچر
  • بازیگران: برد پیت، مورگان فریمن
  • سال انتشار: ۱۹۹۵
  • میانگین امتیازات Seven در ۸٫۶IMDB
دو کاراگاه بخش جنایی برای به دام انداختن یک قاتل سریالی با یکدیگر همکاری می‌کنند.

رتبه‌ی اول این لیست به اثر مهم و مشهور دیوید فینچر اختصاص دارد. فیلم هفت یک تریلر روانشناختی و نئونوآر مهم در میان آثار جنایی است. فیلمی با بازی‌های پرطپش، شخصیت‌پردازی‌های عمیق و روایتی پیچیده همراه با تعلیق‌هایی دراماتیک. از همه مهم‌تر اینکه سون فینچر اثری نمادگراست و از این طریق هم برای منتقدان و مخاطبانی که به‌دنبال تحلیل‌های استعاری هستند، جذاب خواهد بود. فیلم هفت، از مضامین و ایده‌های روانشناسانه بهره می‌گیرد و از این روش یکی از معروف‌ترین بدمن‌های سینما را خلق می‌کند.

روایت این فیلم مانند آثار نوآر در شهری رو به زوال و نابودی اتفاق می‌افتد، جائی که یک قاتل زنجیره‌ای با اتکا به هفت گناه کبیره مسیحیت دست به قتل می‌زند. جالب اینجاست که اندرو واکر نویسنده‌ی این فیلم، فیلمنامه‌اش را طبق تجربیات شخصی زندگی خودش نوشته است، زمانی که برای مدتی مجبور بوده در حومه‌ی شهر زندگی کند. این فیلم با توجه به بودجه‌ی خود به فروشی چند برابری رسید. فیلم هفت دومین فیلم فینچر بود که او را به شهرت رساند و عنوان سومین فیلم پرفروش کارنامه‌ی او را هم به خود اختصاص داد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات