بیوگرافی لیلا حاتمی
لیلا حاتمی متولد نهم مهرماه سال ۱۳۵۱ در شهر تهران است. او تنها فرزند علی حاتمی (کاگردان و فیلمنامه نویس) و زری خوشکام (بازیگر) است. این بازیگر سینما تحصیلات متوسطه خود را در رشته ریاضی فیزیک به پایان رساند و پس از آن به دانشگاه پلی تکنیک فدرال لوزان رفت و در رشتهی مهندسی برق مشغول به تحصیل شد. حاتمی پس از سه سال، تحصیل در این رشته را رها کرده و به تحصیل در رشته ادبیات فرانسه در دانشگاه لوزان سوئیس پرداخت و پس از مدتی و در سال ۱۳۷۶ به علت بیماری پدرش تحصیل خود را رها کرد و به ایران بازگشت. از آن پس تا کنون او ساکن تهران است. حاتمی در سال ۱۳۷۷ با علی مصفا (بازیگر) ازدواج کرد؛ حاتمی و مصفا دو فرزند به نامهای مانی و عسل دارند. این بازیگر توانمند قادر است به پنج زبان فارسی، انگلیسی، فرانسه، آلمانی و ایتالیایی صحبت کند و فعالیتهایی در زمینه ترجمه هم داشته است.
لیلا حاتمی برای اولین بار در فیلم کمال الملک به کارگردانی پدرش یعنی علی حاتمی جلوی دوربین رفت، او در این فیلم نقش کودکی کمال الملک را بازی کرد. پس از آن در سال ۱۳۷۰ حاتمی در فیلم دلشدگان برای دومین بار جلوی دوربین پدرش قرار گرفت. آغاز دوران حرفهای او اما پس از بازگشتش از سوئیس و اولین همکاریاش با کارگردانی غیر از پدرش کلید خورد. لیلا حاتمی در سال ۱۳۷۵ در فیلم لیلا از داریوش مهرجویی ایفای نقش کرد. وی در این فیلم در نقش یک زن نازا قرار گرفت و برای اجرای این نقش دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول جشنواره فجر را دریافت کرد. همچنین در جشن دنیای تصویر برنده تندیس حافظ بهترین بازیگر زن هم شد. حاتمی در دومین فیلم بلندش جلوی دوربین کمال تبریزی رفت و اینبار در فیلم شیدا به ایفای نقش پرداخت و برای جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن هم کاندید شد. پس از مهرجویی و تبریزی نوبت به همکاری با فریدون جیرانی در فیلم «آب و آتش» رسیده بود. حاتمی در این فیلم به اتفاق پرویز پرستویی نقش خود را ایفا کرد و برای بازی در این فیلم از طرف انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران و خانه سینما به عنوان بهترین بازیگر نقش اول زن شناخته شد. اولین تجربه بین المللی حاتمی اما به اولین همکاری او با عباس کیارستمی فقید برمیگردد. فیلم ایستگاه متروک به کارگردانی عباس کیارستمی و با بازی لیلا حاتمی در جشنواره فیلم مونترال شرکت کرد و این بازیگر به خاطر بازی در این فیلم به عنوان بهترین بازیگر جشنواره شناخته شد.
فیلم لیلا را میتوان نقطهی آغاز دوران حرفهای حاتمی دانست
حاتمی در سال ۱۳۸۳ جلوی دوربین مسعود کیمایی قرار گرفت و به بازی در فیلم حکم مشغول شد و سال ۱۳۸۶ هم با عباس کیارستمی همکاری داشت و در فیلم شیرین بازی کرد. پس از آن اولین همکاریاش با حمید نعمت الله رقم خورد که حاصل این همکاری فیلم بیپولی بود. بی پولی یک فیلم پرستاره بود و بازیگرانی مانند بهرام رادان، امیر جعفری و سیامک انصاری را در تیم بازیگریاش داشت. حاتمی برای بازی در بی پولی موفق به کسب دو جایزه انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی ایران و سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش اول زن شد. بیشترین همکاری حاتمی با داریوش مهرجویی بوده است. او تاکنون چهار بار با مهرجویی همکاری کرده است و حاصل این همکاری فیلمهای لیلا، میکس، آسمان محبوب و نارنجی پوش هستند. پس از مهرجویی، حاتمی بیشترین همکاری را با علی مصفا، حمید نعمتالله، فریدون جیرانی، علیرضا رئیسیان و علی حاتمی داشته است. یکی از مهمترین فیلمهای کارنامهی حاتمی بدون شک فیلم جدایی نادر از سیمین است. فیلمی به کارگردانی اصغر فرهادی با بازی شهاب حسینی، پیمان معادی و ساره بیات که توانست در سینمای بینالملل موفق ظاهر شود. حاتمی به خاطر بازی در فیلم جدایی نادر از سیمین توانست خرس نقرهای بهترین بازیگر زن از جشنواره فیلم برلین و جایزه بهترین بازیگران زن از جشنواره بینالمللی فیلم پام اسپرینگز را کسب کند. او همچنین برای بازی در این فیلم در جشنواره فیلمهای آسیایی کاندید جایزه بهترین بازیگر زن شد. موفقیت بزرگ اما جایی بود که فیلم جدایی نادر از سیمین با بازی حاتمی موفق به کسب جایزه اسکار به عنوان بهترین فیلم خارجی زبان سال شد. لیلا حاتمی به واسطه بازی در فیلمهای مختلف در جشنوارههای بین المللی مختلفی حاضر شد اما بدون شک مهمترین آنها حضور او به عنوان بازیگر در مراسم بسیار معتبر اسکار است.
حاتمی همواره در جشنوارههای بینالمللی مختلفی حاضر بوده است
حاتمی به واسطه بازی در فیلم جدایی نادر از سیمین و حضور در جشنوارههای مختلف در لیست زیباترین زنان خاورمیانه جای گرفته است. همچنین سایت معتبر ایندی وایر مدتی پیش فهرستی از ۲۵ بازی برتر بازیگران زن در قرن ۲۱ منتشر کرد که نام لیلا حاتمی به خاطر بازی در فیلم جدایی نادر از سیمین در کنار نامهایی چون ناتالی پورتمن و شارلیز ترون قرار گرفت. ایندی وایر همچنین او را به عنوان چهارمین زن زیبای خاورمیانه انتخاب کرده و نام این بازیگر سینما و تلویزیون در فهرست CB150 به عنوان یکی از زیباترین زنهای جهان ثبت شده است. سال ۱۳۹۱ بود که سفارت فرانسه طی بیانیهای خبر اهدای «نشان ادب و هنر در درجهی شوالیه» را توسط وزیر فرهنگ و ارتباطات کشور فرانسه به لیلا حاتمی اعلام کرد. این نشان به خاطر خلاقیت هنری یا ادبی با بهخاطر مشارکت در تلالوی هنر و ادب به هنرمندان اعطا میشود. لیلا حاتمی همچنین یکی از اعضای آکادمی اسکار محسوب میشود. حاتمی درسال ۲۰۱۴ به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران بخش اصلی شصت و هفتمین جشنواره فیلم کن انتخاب شد. او همچنین در شصت و پنجمین دوره از جشنواره فیلم کن جایزه بهترین فیلم را به ماتئو گارونه به خاطر ساخت فیلم واقعیت اهدا کرد. پوشش حاتمی در آن دوره از جشنواره از طرف سایت ال که در زمینه مد فعالیت میکند به عنوان یکی از ده پوشش برتر اختتامیه انتخاب شد.