نویسنده: میثم سبحانی
// پنجشنبه, ۳۱ تیر ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۲۸

۱۳ فیلم پرفروش دنیای سینما در ژانر وحشت- قسمت اول

ژانر وحشت (Horror) دنیای سینما برخلاف فیلم‌های اکشن و ابرقهرمانی، مخاطبان خاص خود را دارد. برخی عاشق آن هستند و شدیدا پیگیر عناوین جدید این سبکند، تا با تماشای آن‌ها هیجان خود را تخلیه کنند، برخی نیز فوبیای زیادی از این دست فیلم‌ها دارند. با زومجی و معرفی ۱۳ فیلم پرفروش این ژانر همراه باشید.

در اغلب فرهنگ‌ها و جوامع بشری‌، فرقی نمی‌کند شرقی باشند یا غربی، عدد ۱۳ همواره عدد شومی به حساب می‌آمده، اما در فرهنگ مردم آمریکای شمالی، اگر روز سیزدهم ماه در روز جمعه قرار گیرد، این موضوع جدی‌تر می‌شود و دیگر رسما شومی آن روز چند برابر می‌گردد و مردم آن روز را روز بدشانسی مطلق می‌دانند. اگر به دنبال پیدا کردن فیلم ترسناک هستید حتما به مقاله زومجی سر بزنید.

در تقویم گریگوری، این روز حداقل یک بار در سال اتفاق می‌افتد، اما به طور معمول امکان دارد سه بار در سال هم این اتفاق تکرار شود. این ترس آن‌قدر جدی است که حتی یک نام علمی خیلی خفن هم دارد که به واقع تلفظ آن بسیار مشکل است.

فریگاتریسکی‌دکافوبیا (Friggatriskaidekaphobia) یا به عبارت ساده‌تر و البته فارسی، ترس از روز جمعه سیزدهم، هرچند از خرافات مردم عوام نشأت می‌گیرد و با نوشیدن جام ترس آنان فربه‌تر می‌شود، اما برای برخی به خصوص کمپانی‌های فیلم‌سازی هالیوودی منبع درآمد سرشاری به حساب می‌آید، و این کمپانی‌های عظیم در کنار ساخت فیلم‌های ابرقهرمانی و پرخرج در فصل تابستان و همچنین فیلم‌های اجتماعی و منتقدپسند در فصل پاییز و ایام نزدیک به فصل جوایز، همیشه برای عاشقان ژانر وحشت دنیای سینما نیز، در این روز بخصوص پیش‌کش‌های ویژه‌ای دارند.

در وجه تسمیه نام «فریگاتریسکی‌دکافوبیا» آمده است، «فریگا» نام الهه نورس است که غربی‌ها جمعه را به این نام صدا می‌زنند و «تریسکی‌دکا» به معنی عدد ۱۳ که در آن «تریس» به معنای «سه»، «کای» به معنی «و» و «دکا» به معنی «ده» است. هر چند تنها جمعه روز سیزدهم سال ۲۰۱۶، ۱۳ می امسال بود که از آن گذشتیم، اما بازخوانی ۱۳ فیلم پرفروش سینمای وحشت در تمام دوران‌ها خالی از لطف نیست.

از نکات جالبی که خوب است پیرامون این روز بدانید این است که خیلی از خطوط هوایی در این روز بخصوص، اغلب امور تجاری خود را به حالت تعلیق در‌می‌آورند یا از سطح آن می‌‌کاهند و کمپانی‌های تجاری نیز از امضای قراردادهای همکاری و مالی در این روز امتناع می‌ورزند.

در بزرگداشت این روز، وب‌سایت گوبنکینک‌ریتز (GoBankingRates) لیستی از پرفروش‌ترین فیلم‌های ترسناک مورد‌علاقه‌مان را برای شما تدارک دیده است، تا هر چه بیشتر از روز جمعه سیزدهم لذت ببرید. برای اینکه بتوانیم گستره بیشتری از فیلم‌های ترسناک را پوشش دهیم، در لیست زیر تنها یک فیلم از هر مجموعه انتخاب شده است. اطلاعات مربوط به میزان فروش فیلم ها نیز از وب‌سایت باکس‌آفیس‌موجو (BoxOfficeMojo) جمع‌آوری شده است.

۱- جیغ (Scream)

تاریخ اکران: ۳۰ آذر سال ۱۳۷۵

کارگردان: وس کریون

ناشر: دایمنشن فیلمز و وودز اینترتینمنت

فروش: ۱۷۳ میلیون دلار

Scream-90s-horror-1996-1024-768

نمی‌شود لیستی از فیلم‌های ترسناک ارائه داد و اسمی از فیلم جیغ نبرد، چرا که هیچ لیستی از فیلم‌های ترسناک بدون نام بردن از فیلم جیغ کامل نخواهد بود. این فیلم که محصول سینمای آمریکاست، ۳۰ آذر ۱۳۷۵ یعنی دقیقاً یک هفته پس از «روز جمعه سیزدهم» سال ۱۹۹۶ اکران شد. وس کریون کارگردانی این فیلم را برعهده داشت و کوین ویلیامسون نیز فیلمنامه آن را نوشته بود. درو بریمور، نوی کمبل، کانتری کاکس، دیوید آرکت، متیو لیلارد، اسکیت اولریش و زر مک‌گوان از بازیگران برجسته قسمت نخست این مجموعه سینمایی بودند. فیلم تلاش آن‌ها را برای فریفتن قاتل سریالی که نقابی به چهره دارد، نشان می‌دهد. قاتلی که با لذت از قربانیان خود می‌پرسد:

فیلم ترسناک محبوبت چیه؟

فیلم نخست این مجموعه در زمان اکرانش به نوعی منحصربفرد محسوب می‌شد، چرا که شخصیت‌هایی که در فیلم حضور داشتند، با آگاهی کامل از جهان واقعی فیلم‌های ترسناک، در طول فیلم، آزادانه درباره کلیشه‌های این‌گونه فیلم‌ها بحث می‌کردند، کلیشه‌هایی که خود فیلم سعی در هجو آن‌ها داشت. این‌گونه بود که فیلم نخست با ترکیب راز و رمزهای رمان‌های پلیسی و کمدی با خشونت ژانر اسلشر (زیر مجموعه‌ای از ژانر وحشت که معمولا در آن، قاتلی روانی، قربانیانش را غالبا با وسیله‌ای تیز، به طرز وحشتناکی به قتل می‌رساند) توانست به هجو و تمسخر کلیشه‌های اصلی ژانر وحشت که باعث محبوبیت فیلم‌هایی مثل هالووین ۱۹۷۸ (Halloween 1978) و جمعه روز سیزدهم ۱۹۸۰ (Friday the 13th 1980) در سال‌های قبل شده بود، بپردازد.

همانند دیگر فیلم‌های ترسناک پر سر و صدا، برای جیغ نیز دنباله‌های موفقی شامل جیغ ۲ (Scream 2)، جیغ ۳ (Scream 3) و جیغ ۴ (Scream 4) تولید شد. البته این آخری به واقع ثابت کرد که شکست و نقطه پایانی برای این مجموعه است چرا که کمترین فروش را در بین دیگر فیلم‌های این مجموعه داشت و حتی فروش داخلی آن به اندازه بودجه تخمینی فیلم نیز نشد، علاوه بر این‌ها منتقدین نیز حسابی از خجالت آن درآمدند.

قسمت اول جیغ در هفته دوم و سوم اکران خود بیشتر از افتتاحیه‌اش فروش کرد، در حالی‌که اغلب فیلم‌ها این‌گونه عمل نمی‌کنند و معمولاً در افتتاحیه فروش بیشتری نسبت به هفته‌های بعدی دارند. به دلیل وفور صحنه‌های خشن، خونریزی و کشتار، نزدیک بود انجمن سینمای آمریکا درجه‌بندی سنی NC-17 که بالاترین درجه‌بندی سنی تماشای فیلم در آمریکاست را به فیلم بدهد که خوشبختانه باب واینستین، تهیه‌کننده اجرایی فیلم وارد عمل شد و با زحمت فراوان درجه‌بندی R را برای این فیلم به دست آورد.

او به انجمن سینمایی آمریکا گفت که به عنوان یک کمدی به فیلم نگاه کنند و نه یک فیلم ترسناک جدی. ما هم به شما توصیه می‌کنیم که اگر تا کنون این فیلم را ندیده‌اید و احیانا قصد تماشای این فیلم را دارید، به عنوان یک فیلم ترسناک کمدی آن را تماشا کنید و نه یک فیلم ترسناک جدی. شاید این‌گونه خشونت بسیار زیاد فیلم، تاثیرگذاری کمتری داشته باشد.

scream-1996-horror-1

همان‌طور که در بالا ذکر شد، نویسنده و به نوعی خالق اصلی سری فیلم‌های جیغ (Scream) کوین ویلیامسون است. او ایده اصلی این مجموعه را از پرونده جنایی دنیل هارولد رولینگ، قاتل سریالی شهر گینزویل ایالت فلوریدا که به Gainesville Ripper معروف بود، گرفت و با توجه به عشق و علاقه فراوانی که به فیلم‌های ترسناک، به خصوص فیلم هالووین ۱۹۷۸ (Halloween 1978) و جمعه روز سیزدهم (Friday the 13th) داشت، شروع به نوشتن فیلنامه‌ای به نام فیلم ترسناک (Scary Movie) کرد. البته بعدها که او این فیلنامه را به استودیو دایمنشن فیلمز فروخت، برادران واینستین قبل از پایان مراحل فیلمبرداری نام آن را به جیغ تغییر دادند. نوی کمبل، کانتری کاکس و دیوید آرکت از ستارگان این مجموعه ترسناک هستند که در هر چهار فیلم این مجموعه حضور داشتند.

این سری مجموعا بیشتر از ۶۰۰ میلیون دلار در بازارهای جهانی و همچنین در داخل آمریکا فروش کرد و تا به امروز چهار قسمت از آن، به کارگردانی وس کریون، اکران شده است. اولین فیلم این سری به چنان فروشی دست یافت که تا به امروز، پرفروش‌ترین فیلم سبک اسلشر در داخل آمریکا، البته بدون محاسبه تورم محسوب می‌شود. قسمت دوم این مجموعه به نام جیغ ۲ (Scream 2) در ۲۱ آذر سال ۱۳۷۶ اکران شد و متعاقب آن قسمت سوم به نام جیغ ۳ (Scream 3) در ۱۵ بهمن سال ۱۳۷۸ منتشر شد. یازده سال پس از فیلم سوم، جیغ ۴ (Scream 4‌) در ۲۶ فروردین سال ۱۳۹۰ اکران شد.

فیلم داستان شخصیتی به نام سیدنی پرسکات با هنرنمایی نوی کمبل را دنبال می‌کند که دانش‌آموز دبیرستان شهر خیالی وودزبورو ایالت کالیفرنیا است و هدف سلسله قتل‌های قاتلی روانی و دیوانه قرار می‌گیرد. این قاتل سریالی که ماسکی به نام Ghostface بر چهره دارد، با برنامه‌ای از پیش تعیین شده برای قربانیان خود کمین می‌کند و سپس آن‌ها را به طرز فجیعی به قتل می‌رساند.

سیدنی در ادامه فیلم به کمک کلانتر شهر دیویی رایلی (با نقش‌آفرینی دیوید آرکت)، خبرنگاری به نام گیل ودرز (با بازی کانتری کاکس) و یک خوره فیلم به نام رندی میکز (با هنرنمایی جیمی کندی) به دنبال شناسایی هویت قاتل می‌رود. از دیگر کاراکترهای مهم فیلم نخست، می‌توان به تاتوم رایلی بهترین دوست سیدنی (با بازی رز مک‌گوان)، بیلی لومیس دوست‌پسر سیدنی (با نقش‌‌آفرینی اسکیت اولریش) و استو ماکر بهترین دوست بیلی (با هنرنمایی متیو لیلارد) اشاره کرد.

در ۹ تیر سال ۱۳۹۴ اقتباسی تلویزیونی از این مجموعه سینمایی از شبکه تلویزیونی MTV پخش شد. البته این سریال تلویزیونی داستانی جدید با شخصیت‌های متفاوتی را روایت می‌کرد که هیچ ارتباطی با مجموعه سینمایی جیغ نداشت.

scream-1996-horror-2

سناریو اصلی ویلیام‌سون در ابتدا توسط کمپانی میرامکس خریداری شد و سپس تحت نظر باب و هاروی واینستین تهیه‌کنندگان استودیو دایمنشن فیلمز توسعه یافت. این دو نفر با همفکری هم وس کریون را برای کارگردانی این فیلم به خدمت گرفتند و کریون نیز آهنگساز معروف مارکو بلترامی را استخدام کرد که موسیقی فیلم را بسازد.

این گروه به همکاری خود در هر چهار فیلم ساخته شده از این سری ادامه دادند اگرچه بعدها ویلیامسون مجبور شد که نقش کوچک‌تری در فیلم سینمایی جیغ ۳ بر عهده بگیرد. او به دلیل مشغله‌های بسیار زیاد با دیگر پروژه‌های سینمایی، تنها توانست خلاصه‌ای از طرح کلی داستانی فیلم سینمایی جیغ ۳ را به نگارش درآورد. و به این ترتیب ارن کروگر به جای وی به عنوان نویسنده جایگزین شد.

خشونت بسیار زیاد این مجموعه سینمایی نیز همواره منجر به کشمکش‌های بسیار زیادی بین تهیه‌کنندگان این فیلم و انجمن سینمای آمریکا می‌شد و در نهایت این انجمن با اغماض درجه سنی R را به فیلم اختصاص داد. از طرفی اکران فیلم جیغ ۳ (آن هم یک سال پس از واقعه قتل‌عام دبیرستان کلمباین که توجهات افکار عمومی را به تاثیر رسانه‌ها بر میزان خشونت در جامعه افزایش داده بود) نگرانی رسانه‌های خبری درباره لزوم سانسور این‌گونه فیلم‌ها را برانگیخت و موجب کاهش شدید خشونت و خونریزی در فیلم جیغ ۳ شد.

جیغ به خاطر استفاده‌اش از بازیگران ثابت و شناخته‌شده که در آن زمان برای فیلم‌های سبک وحشت سینما غیر معمول بود، مشهور شد که البته امروزه به دلیل موفقیت سری فیلم‌های جیغ این موضوع به یک رویه معمول تبدیل شده است.

scream4_16

این مجموعه سینمایی به خصوص دو فیلم اول آن تحسین بسیاری از منتقدان را برانگیخت. جیغ با ترکیب  المان‌های مرسوم فیلم‌های سبک اسلشر با اندکی حس شوخ‌طبعی و البته با تسلط کامل بر کلیشه‌های فیلم‌های ژانر وحشت در کنار فیلمنامه‌ای هوشمندانه توانست دوباره ژانر وحشت سینما را که در در اواخر دهه ۹۰ میلادی رو به افول بود، احیا کند و بدین ترتیب اعتبار فراوانی بدست آورد. در آن دوره به دلیل هجوم فیلم‌های ترسناک بی‌کیفیت در بازار نمایش خانگی (همان فیلم‌های شونه تخم‌مرغی خودمان) و هچنین افول دنباله‌های پرشمار مجموعه‌های سینمایی ترسناک دهه‌های ۷۰ و ۸۰ میلادی که به طور ثابت در سینماها اکران میشد، ژانر پرطرفدار وحشت در سینماها، حال و روز خوبی نداشت.

فیلم نخست این سری همان‌طور که در بالا ذکر شد یکی از پرفروش‌ترین فیلم‌های سال ۱۹۹۶ بود و به چنان فروشی دست یافت که تبدیل به پرفروش‌ترین فیلم سبک اسلشر دنیای سینما شد و تا کنون نیز این مقام را حفظ کرده است، اما موفقیت فیلم اول به وسیله دومین فیلم، به چالش کشیده شد، به طوری که قسمت دوم  توانست گوی سبقت را در میزان فروش خارجی از فیلم اول برباید، هر چند میزان فروش داخلی آن کمتر از فیلم اول شد و در مجموع نتوانست رکورد فیلم قبلی را بشکند، اما توانست رکورد فروش فیلم در سال ۱۹۹۷ را در زمان اکرانش، جابه‌جا کند. فیلم دوم نیز از سوی منتقدین، بسیار تحسین شد و حتی برخی از آنان، قسمت دوم را از قسمت اول این مجموعه بهتر می‌دانند.

اما قسمت سوم  سری بدتر از دو قسمت قبلی از کار درآمد و هم در گیشه داخلی شکست خورد (هر چند در فروش خارجی بهتر از دو فیلم قبلی عمل کرد) و هم منتقدان نمرات بسیار ضعیفی به فیلم دادند. منتقدین مخالف فیلم سوم می‌گفتند که قسمت سوم از مجموعه جیغ تبدیل به همان دست فیلم‌های ترسناکی شد که بارها و بارها در دو قسمت قبلی این سری مورد تمسخر قرار می‌گرفت. با این حال فیلم سوم اندک نظرات مثبتی نیز از جانب منتقدینی که موافق آن بودند دریافت کرد. این افراد می‌گفتند که هر چند قسمت سوم ضعف‌های بسیاری داشت اما به عنوان پایانی برای سه گانه جیغ مناسب بود. (آن زمان تهیه‌کنندگان برنامه‌ای برای ساخت قسمت چهارم نداشتند)

مجموعه سینمایی جیغ جوایز بسیاری را از جشنواره‌ها و مراسمات سینمایی کسب کرد، همچون جایزه بهترین بازیگر نقش زن از مراسم Saturn Award و MTV Movie Award برای نوی کمبل و بهترین فیلم ترسناک از مراسم MTV Movie Award برای قسمت اول فیلم جیغ. در سال‌های اکران مجموعه سینمایی جیغ و حتی بعد از آن، همواره بسیاری از فعالان اجتماعی و جامعه‌شناسان این مجموعه را متهم به تاثیرگذاری منفی (بدآموزی) و حتی تحریک مردم به انجام جرایم خشونت‌آمیز می‌کردند. در ادامه می‌توانید تریلر فیلم اول این مجموعه را مشاهده کنید:

<style>.h_iframe-aparat_embed_frame{position:relative;} .h_iframe-aparat_embed_frame .ratio {display:block;width:100%;height:auto;} .h_iframe-aparat_embed_frame iframe {position:absolute;top:0;left:0;width:100%; height:100%;}</style><div class="h_iframe-aparat_embed_frame"> <span style="display: block;padding-top: 57%"></span><iframe src="https://www.aparat.com/video/video/embed/videohash/5xKIR/vt/frame" allowFullScreen="true" webkitallowfullscreen="true" mozallowfullscreen="true" ></iframe></div>

|

۲- کینه (The Grudge)

تاریخ اکران: ۱ آبان سال ۱۳۸۳

کارگردان: تاکاشی شیمیزو

ناشر: کلمبیا پیکچرز

فروش: ۱۸۷.۳ میلیون دلار

the-grudge-2004-horror-movie

همانند فیلم حلقه (The Ring)، فیلم ترسناک کینه (The Grudge‌) نیز بر اساس فیلمی ژاپنی به همین نام ساخته شده است. قسمت نخست این مجموعه که محصول مشترک سینمای ژاپن و آمریکاست در ۱ آبان سال ۱۳۸۳ توسط کمپانی کلمبیا پیکچرز در آمریکای شمالی و کمپانی یونیورسال در بریتانیا اکران شد.

این فیلم که در سبک فیلم‌های ترسناک ماورایی قرار دارد، در واقع بازسازی از فیلم ژاپنی Ju-On: The Grudge است و توسط تاکاشی شیمیزو (کارگردان تمامی ۸ قسمت‌ نسخه ژاپنی) کارگردانی شده است و استفان ساسکو نیز فیلمنامه آن را نوشته است.

دو دنباله دیگر نیز برای فیلم نخست ساخته شد که کینه ۲ (The Grudge 2) در ۲۱ مهر سال ۱۳۸۵ در سینماها اکران شد و کینه ۳ (The Grudge 3) در ۲۲ اردیبهشت سال ۱۳۸۸ به صورت DVD و  در بازار نمایش خانگی عرضه شد. اگر چه قسمت دوم این مجموعه با همان کارگردان، نویسنده و تهیه‌کننده به کار خود ادامه داد و تنها بازیگران شناخته‌شده‌تری همچون ترسا پالمر و آمبر تامبلین را به لیست بازیگران خود اضافه کرد، اما در قسمت سوم توبی ویلکینز که قبل از آن فیلم بلند و موفق براده (Splinter) و همچنین فیلم کوتاه داستان‌هایی از فیلم کینه (Tales from The Grudge) را کارگردانی کرده بود، به جای تاکاشی شیمیزو بر صندلی کارگردانی قسمت سوم تکیه زد و برد کین نیز جایگزین استفان ساسکو، نویسنده دو قسمت قبلی شد. از ستارگان قسمت سوم نیز می‌توان به جوهانا بردی، شوانی اسمیت، مارینا سیرتیس و متیو نایت اشاره کرد.

داستان قسمت نخست این مجموعه در شهر توکیو ژاپن اتفاق می‌افتد و ستاره فیلم سارا میشل گلار در نقش یک پرستار آمریکایی به مبارزه با روحی ماورایی و نفرین‌شده می‌رود.

هر چند قسمت اول این مجموعه بازسازی فیلم ژاپنی  Ju-on: The Grudge بود و خط داستان مشابه با نسخه ژاپنی را دنبال می‌کرد اما دنباله بعدی این سری یعنی فیلم کینه ۲ (The Grudge 2) داستانی منحصربفرد و جداگانه داشت، اگر چه تاکاشی شیمیزو در ساخت نسخه دوم نیز از تولیدات ژاپنی خود الهام گرفته بود. داستان آخرین دنباله این سری نیز با نام کینه ۳ (The Grudge 3) اندکی پس از حوادث روی‌داده در قسمت دوم ادامه می‌یابد.

the-grudge-3-the-grudge-3-2009-2-g

نحوه روایی این مجموعه سینمایی نیز در نوع خود جالب است به طوری که داستان کلی به صورت دنباله‌ای غیرخطی از وقایع روایت می‌شود و از چندین خرده داستان متقاطع شکل می‌گیرد که در نهایت به هم مرتبط می‌شوند.

قسمت نخست این مجموعه بدون شک موفقیتی عظیم برای کل سری بود، چرا که توانست با بودجه ساخت ۱۰ میلیون دلاری خود، ۱۱۰ میلیون دلار فروش داخلی داشته باشد. همان ۳۹ میلیون دلار فروش هفته ابتدایی فیلم کافی بود تا استودیو برای تولید قسمت دوم نیز به تهیه‌کنندگان چراغ سبز نشان دهد. اما هر چقدر که فیلم در جلب نظر مخاطبان عام موفق بود، در عوض اصلا از جانب منتقدین تحویل گرفته نشد و طبق اطلاعات وب‌سایت روتن‌تومیتوز تنها ۳۹ درصد منتقدین به فیلم رای مثبت دادند.

قسمت سوم این مجموعه سینمایی، برخلاف دو قسمت قبلی که هر دو درجه‌بندی سنی PG-13 را از انجمن سینمایی آمریکا دریافت کرده بودند، به دلیل وجود صحنه‌های خشونت و خونریزی بسیار بیشتر نسبت به قسمت‌های قبل و همچنین استفاده فراوان از کلمات زننده، درجه‌بندی R گرفت. این قسمت همچنین تفاوت دیگری نیز با نسخه‌های پیشین خود داشت و آن هم نحوه روایی آن بود. به طوری دیگر خبری از روایت داستانی غیرخطی، آن هم از نوع کینه ۱ و ۲ نبود، بلکه توبی ویلکینز کارگردان و برد کین نویسنده این قسمت تصمیم گرفتند که فیلم را با پیچش‌های داستانی بسیار، پیچیده نکنند. سومین تفاوت عمده قسمت سوم این مجموعه همان‌طور که در بالا ذکر شد این بود که این قسمت اصلا اکران سینمایی نداشت، بلکه به صورت DVD‌ در بازار نمایش خانگی عرضه شد.

هر سه قسمت مجموعه سینمایی کینه توسط استودیو گوست هاوس پیکچرز تهیه شده است و سم ریمی کارگردان معروف سه قسمت مرد عنکبوتی (همان سری که توبی مک‌گوایر در نقش مرد عنکبوتی ایفای نقش می‌کرد) وظیفه تهیه کنندگی این مجموعه را بر عهده داشته است.

the-grudge-2004-horror-movie (2)

تم اصلی این مجموعه سینمایی بر افرادی تمرکز دارد که تحت تاثیر نفرینی خطرناک قرار می‌گیرند. این نفرین که در خانه‌ای در شهر سوگینامی به وجود آمده، حاصل خشم افسارگسیخته خانواده‌ای است که قبلا در این خانه به طرز فجیعی به قتل رسیده‌اند و جان تمام کسانی که به نوعی در این خانه ساکن می‌شوند یا با ساکنان آن در ارتباطند را می‌گیرد.

این نفرین که در  فیلم با نام "the ju-on" شناخته می‌شود باعث می‌شود قربانیان تا سرحد مرگ زجر بکشند که این خود منجر به تولد نفرینی جدیدی می‌شود و همچون ویروسی خطرناک به همه کسانی که به این خانه وارد می‌شود یا جزو افراد این خانواده می‌شوند یا به هر نحوی با این نفرین مرتبط می‌شوند، سرایت می‌کند.

در ۲۹ اسفند سال ۱۳۹۲ اعلام شد که بازسازی دوباره‌ای از کل مجموعه در دست ساخت است. جف بولر نویسنده این ریبوت جدید است و سم ریمی که تهیه‌کننده نسخه آمریکایی تمام قسمت‌های پیشین است، وظیفه تهیه‌کنندگی را بر عهده خواهد داشت.  در ادامه می‌توانید تریلر رسمی قسمت اول این فیلم را تماشا کنید:

<style>.h_iframe-aparat_embed_frame{position:relative;} .h_iframe-aparat_embed_frame .ratio {display:block;width:100%;height:auto;} .h_iframe-aparat_embed_frame iframe {position:absolute;top:0;left:0;width:100%; height:100%;}</style><div class="h_iframe-aparat_embed_frame"> <span style="display: block;padding-top: 57%"></span><iframe src="https://www.aparat.com/video/video/embed/videohash/MBIVR/vt/frame" allowFullScreen="true" webkitallowfullscreen="true" mozallowfullscreen="true" ></iframe></div>

| کیفیت بالاتری در دسترس نبود

۳- فعالیت فراطبیعی (Paranormal Activity)

تاریخ اکران:  ۳ مهر ۱۳۸۸

کارگردان: اورن پلی

ناشر: پارامونت پیکچرز

فروش: ۱۹۳.۴ میلیون دلار

paranormal-activity-2007-horror-movies

فیلم فعالیت فراطبیعی (Paranormal Activity) کاری کرد که خیلی از فیلم‌های ترسناک آرزوی انجام آن را دارند، یعنی کسب بیشترین فروش ممکن در ازای صرف کمترین بودجه تولیدی. در میان تمام فیلم‌های ترسناک معروف و پرفروشی که تا بدین جا معرفی شده و در ادامه این لیست معرفی خواهد شد، فعالیت فراطبیعی دارای بیشترین فروش ممکن نسبت به بودجه تولیدی است. این فیلم نزدیک به ۱۰۸ میلیون دلار فروش داخلی داشته در حالی که تنها ۱۵ هزار دلار صرف ساخت آن شده است و این یعنی این فیلم توانسته ۷۲۰۰ برابر هزینه ساختش، بازگشت سرمایه داشته باشد.

فروش خارج از تصور قسمت نخست این مجموعه باعث ساخت دنباله‌های بسیاری برای آن شد که آخرین آن با عنوان فعالیت فراطبیعی: بعد شبح (Paranormal Activity: The Ghost Dimension) تنها توانست ۱۸ میلیون دلار فروش داخلی داشته باشد.

فعالیت فراطبیعی در مقام سی‌ام پرفروش‌ترین فیلم‌های سال ۲۰۰۹ قرار گرفت و همچنین در میان فیلم‌های پرفروش سبک Found Footage (تکنیکی در فیلمسازی که در آن همه یا بخش اعظمی از فیلمی معمولا تخیلی، طوری تصویربرداری و ارائه می‌شود که گویی محتوای موردنظر، فیلم‌ها و ویدیوهای ضبط‌شده دستی توسط اشخاصی عادی است که بعدا کشف شده است) نیز پس از فیلم پروژه جادوگر بلر (The Blair Witch Project) در مقام دوم قرار گرفت.

این مجموعه سینمایی که همانند فیلم کینه (The Grudge) در سبک فیلم‌های ترسناک ماورایی قرار دارد، محصول سینمای آمریکاست و به سبک Found Footage فیلمبرداری شده است. تا به امروز شش قسمت از آن شامل پنج قسمت اصلی و یک اسپین‌آف ساخته شده است. نویسنده و کارگردان قسمت اول و به نوعی خالق اصلی این مجموعه اورن پلی است که قبل از ساخت اینچنین فیلم پرفروشی، به هیچ وجه سابقه کارگردانی نداشته است.

مضمون اصلی این مجموعه درباره خانواده‌ای است که در خانه‌ای جن‌زده اسیر روحی خبیث و سرگردان می‌شود. این روح شیطانی در جریان فیلمبرداری به کمین اعضای خانواده می‌نشیند، آن‌ها را می‌ترساند و در نهایت تعدادی از اعضای خانواده را به قتل می‌رساند. کارگردانان مجموعه سینمایی فعالیت فراطبیعی در طول زمان فیلمبرداری از هر وسیله تصویربرداری همچون موبایل‌ها، وب‌کم‌ها، دوربین‌های امنیتی خانه، دوربین‌های فیلمبرداری دیجیتال خانگی و دیگر وسایل ضبط تصویر برای ارائه فیلم به سبک Found Footage استفاده می‌کنند.

paranormal-activity-3-(2011)-large-picture

این مجموعه با بازخوردهایی متفاوتی از سوی منتقدان روبرو شد، به طوری که قسمت اول و سوم آن عموما نقدهای مثبت، قسمت دوم و اسپین‌آف فعالیت فراطبیعی: نشانه‌گذاری شده‌ها (Paranormal Activity: The Marked Ones) بیشتر نقدهای متوسط و قسمت چهارم و ششم این سری نیز اکثرا نقدهای بسیار ضعیفی دریافت کردند. این مجموعه از لحاظ مالی موفقیت بزرگی بود و  فروش کل این مجموعه نزدیک به سی برابر هزینه تولید تمام شش قسمت آن شد و عواید بسیاری را نصیب تولیدکنندگان و پخش‌کنندگان آن کرد.

قسمت نخست این مجموعه سینمایی که تنها قسمت آن است که به صورت مستقل و خارج از جریان اصلی و استودیویی سینمای آمریکا ساخته شده، نخست در سال ۲۰۰۷ در جشنواره فیلم‌های ترسناک ScreamFest اکران شد. بعد از این جشنواره بود که کمپانی پارامونت پیکچرز حق پخش سینمایی فیلم را در اختیار گرفت و با اندکی اصلاحات به خصوص در نوع پایان‌بندی آن، در ۳ مهر ۱۳۸۸ در آمریکای شمالی و ۲۴ مهر ۱۳۸۸ در دیگر نقاط جهان فیلم را اکران کرد. فیلم همان طور که در بالا ذکر شد نزدیک به ۱۰۸ میلیون دلار در گیشه داخلی فروخت که به علاوه ۸۵ میلیون دلاری که از بازار خارجی به جیب زد، مجموع فروش جهانی خود را به ۱۹۳ میلیون دلار رساند. همه این‌ها در حالی بود که کمپانی‌های پارامونت و دریم‌ورکز حقوق پخش آن را در آمریکا فقط به قیمت ۳۵۰ هزار دلار خریده بودند.

اگر چه بررسی این آمار و ارقام به طور مستقل مشکل به نظر می‌رسد و به طور مثال در خصوص این فیلم، مواردی مثل هزینه‌های بازاریابی حساب نشده است، اما به هر حال این فیلم تا به حال سودآورترین فیلمی بوده که توسط این استودیو اکران شده است.

اورن پلی نویسنده، تهیه‌کننده، تصویربردار، ادیتور، کارگردان و به نوعی همه کاره فیلم نخست بود. فیلم نخست که البته از لحاظ زمانی فیلم سوم این مجموعه محسوب می‌شود بر زوجی جوانی به نام میکا و کتی تمرکز دارد که در خانه‌شان توسط روحی ماورایی جن‌زده می‌شوند. فیلم همان‌طور که در بالا ذکر شد به صورت Found Footage و به وسیله دوربین‌هایی که این زوج در تلاش برای ثبت تصویر موجودی که آن‌ها را می‌آزارد، کار گذاشته‌اند، تصویربرداری شده است.

فیلم دوم این مجموعه به کارگردانی تاد ویلیامز و نویسندگی مایکل آر پری در نیمه‌شب ۳۰ مهر سال ۱۳۸۹ در سینماها اکران شد. داستان فعالیت فراطبیعی ۲ از دو ماه قبل از اتفاقات فیلم اول شروع می‌شود و در ادامه جریانات به تصویر کشیده‌شده در فیلم نخست را دنبال می‌کند و از این نظر قسمت دوم، به نوعی هم پیش‌ درآمد و هم دنباله‌ای برای قسمت نخست محسوب می‌شود و از نظر زمانی موازی با آن است.

سومین قسمت از این مجموعه به کارگردانی هنری جوست و آریل شولمن و نویسندگی کریستوفر بی لاندن در ۲۹  مهر ۱۳۹۰ در آمریکای شمالی اکران و تبدیل به نخستین فیلم ترسناک در کارنامه کارگردانان آن شد. هر چند این قسمت، سومین قسمت از این سری است اما از لحاظ زمانی نخستین قسمت آن محسوب می‌شود و به عنوان پیش درآمدی بر دو قسمت نخست عمل می‌کند. فعالیت فراطبیعی ۳ به ۱۸ سال قبل از اتفاقات دو فیلم اول می‌رود و ریشه فعالیت‌های فراطبیعی را بررسی می‌کند.

paranormal-activity-4-horror movies

فیلم در زمان اکرانش دو رکورد خوب از خود به جا گذاشت. نخست رکورد فروش افتتاحیه نیمه‌شب برای یک فیلم ترسناک را با فروش ۸ میلیون دلاری خود شکست و در روز بعد نیز توانست با حفظ میزان فروش بالای خود، رکورد بهترین فروش افتتاحیه برای یک فیلم ترسناک را با فروش ۲۶.۲ میلیون دلاری خود بشکند. همچنین اگر چه فیلم اول بیش‌ترین فروش داخلی را در میان تمام قسمت‌های فعالیت فراطبیعی داشت اما رکوردار فروش خارجی در این سری، متعلق به قسمت سوم با ۱۰۳ میلیون دلار است که با احتساب فروش داخلی خود، مجموعا ۲۰۷ میلیون دلار فروش جهانی داشته است.

آریل شولمن و هنری جوست کارگردانان قسمت سوم به همراه فیلنامه‌ای از کریستوفر بی لاندن فیلمنامه‌نویس فیلم سوم که خود بر اساس داستانی از چاد فری‌هان بود، قسمت چهارم این مجموعه را برای اکران در ۲۷ مهر  ۱۳۹۱ آماده کردند. فیلم در بریتانیا یک روز زودتر از آمریکای شمالی اکران شد. فعالیت فراطبیعی ۴ دنباله‌ای برای قسمت دوم آن محسوب می‌شود و اتفاقات آن چندین سال پس از حوادث دو فیلم اول رخ می‌دهد. در این فیلم، کتی فدرستن، بازیگر اصلی این سری که در قسمت اول نقش اصلی و در قسمت دوم نقشی فرعی داشت، دوباره حضور دارد. فیلم در گیشه داخلی شکست خورد و تنها توانست نصف فیلم قبلی بفروشد اما در فروش خارجی بهتر (اما نه در حد فیلم قبلی) عمل کرد و توانست مجموع فروش خود را به ۱۴۲ میلیون دلار برساند.

فعالیت فراطبیعی: نشانه‌گذاری شده‌ها (Paranormal Activity: The Marked Ones) اولین اسپین‌آف این مجموعه است که توسط کریستوفر بی لاندن نوشته و کارگردانی شده است. این فیلم که پنجمین قسمت از این سری است در ۱۳ دی ۱۳۹۲ در آمریکای شمالی منتشر شد. فیلم همچنین دومین کارگردانی کریستوفر بی لاندن پس از فیلم نخل‌های سوخته (Burning Palms) به حساب می‌آید.

ششمین و آخرین قسمت از سری فعالیت فراطبیعی نیز با عنوان فعالیت فراطبیعی: بعد شبح (Paranormal Activity: The Ghost Dimension) در ۱ آبان سال ۱۳۹۴ در آمریکای شمالی نمایش داده شد. گرگوری پلات‌کین که وظیفه تدوین چهار قسمت قبلی این سری را بر عهده داشت در اولین تجربه خود به کمک فیلنامه‌ای که حاصل همکاری جیسون پاگان، اندرو دوچمن، آدام رابیتل و گاوین هافرنان بود، وظیفه کارگردانی این فیلم را بر عهده داشت. فیلم با بودجه‌ای ۱۰ میلیون دلاری که از مجموع هزینه ساخت سه فیلم اول بیشتر بود، ۷۸ میلیون دلار فروخت که کمترین میزان فروش در بین تمام قسمت‌های این سری بود. منتقدین نیز به هیچ وجه با فیلم آخر ارتباط برقرار نکردند و طبق آمار وب‌سایت روتن‌تومیتوز تنها ۱۴ درصد از منتقدان نظر موافق داشتند. منتقدان مخالف فیلم معتقد بودند که ترس و هیجان این سری دیگر به کلی از بین رفته است. در ادامه می‌توانید تریلر فیلم نخست این مجموعه را تماشا کنید:

<style>.h_iframe-aparat_embed_frame{position:relative;} .h_iframe-aparat_embed_frame .ratio {display:block;width:100%;height:auto;} .h_iframe-aparat_embed_frame iframe {position:absolute;top:0;left:0;width:100%; height:100%;}</style><div class="h_iframe-aparat_embed_frame"> <span style="display: block;padding-top: 57%"></span><iframe src="https://www.aparat.com/video/video/embed/videohash/IbAPB/vt/frame" allowFullScreen="true" webkitallowfullscreen="true" mozallowfullscreen="true" ></iframe></div>

دانلود با رزولوشن 720p | دانلود با رزولوشن 1080p

با معرفی سه مجموعه نخست این لیست، قسمت اول مقاله «۱۳ فیلم ترسناک پرفروش دنیای سینما» به پایان رسید. با زومجی و ادامه این لیست در مقالات بعدی همراه باشید.

نظرات خود را در مورد این سه سری با ما درمیان بگذارید.

منبع: TIME


منبع زومجی
اسپویل
برای نوشتن متن دارای اسپویل، دکمه را بفشارید و متن مورد نظر را بین (* و *) بنویسید
کاراکتر باقی مانده